Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка побачили, що Тимошенко повертає 90-ті роки

Середа, 26 серпня 2009, 13:21

У секретаріаті президента звинувачують уряд у збільшенні державного боргу через роздачу необгрунтованих державних гарантій.

"Уряд так захопився наданням дозволів на залучення кредитів під державні гарантії, що на сьогодні їх обсяг (понад 40 млрд. грн.) вже перевищив граничний рівень, встановлений законом (37 млрд. грн.)", - зазначають у секретаріаті.

"Ефективність залучення коштів щодо більшості рішень є сумнівною, оскільки аналіз прийнятих урядом у 2009 році рішень щодо дозволу на залучення коштів під державні гарантії свідчить, що обрано хибний шлях безсистемної роздачі гарантій не на фінансування інвестиційних проектів, а на різні потреби, переважно поточного характеру", - вказують у СП.

Там також наголошують, що з прийнятих урядом 12 рішень тільки три спрямовані на реалізацію інвестиційних проектів. "Решта передбачає фінансування витрат з оплати газу, реалізації протипаводкових заходів, оснащення фельдшерсько-акушерських пунктів, закупівлі обладнання для переробки сільгосппродукції та вирішення поточних проблем державних підприємств", - йдеться в повідомленні.

"У зв’язку з цим виникають значні ризики перекладання зобов’язань за кредитами суб’єктів господарювання на державний бюджет, а отже, неконтрольованого збільшення державного боргу", - наголошують у секретаріаті.

Три рішення уряду вже передбачають покладання навантаження з погашення кредитів на державний бюджет шляхом доручення Міністерству фінансів враховувати у бюджеті необхідні кошти, зокрема у складі видатків Міністерства охорони здоров’я.

"Отже, політика уряду щодо надання державних гарантій свідчить про те, що Кабінет Міністрів України не враховує негативний досвід 90-х років, коли невиважена політика надання державних гарантій призвела до того, що переважна більшість гарантованих зобов’язань поверталась за рахунок Державного бюджету, тобто за рахунок невиплачених заробітних плат і пенсій, обмеження можливостей держави фінансувати інші пріоритетні напрямки, в тому числі інвестиційного та інноваційного спрямування", - заявили у Ющенка.

Довідково. На 1 липня 2009 року прострочена заборгованість перед державним бюджетом, що виникла внаслідок невиконання суб’єктами господарської діяльності зобов’язань у частині кредитів, наданих під державні гарантії, складала близько 15 млрд. гривень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...