Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЗС вважає, що НАТО поспішило відрікатися від нас

Четвер, 27 серпня 2009, 12:05

У МЗС вважають поспішною заяву представника НАТО про те, що Альянс не має наміру надавати Україні військову допомогу на забезпечення безпеки.

Про це заявив заступник директора департаменту НАТО МЗС Вадим Пристайко, коментуючи відповідну заяву офіційного представника НАТО Джеймса Аппатурая, зроблену в середу.

"Він поквапився, звісно, не можна так говорити. А раптом нам потрібна буде військова допомога?", - сказав Пристайко, цитує "Комерсант-Україна".

"Ми розраховуємо на допомогу НАТО, якщо вона нам знадобиться. Інакше навіщо ми так довго співпрацюємо (з НАТО) і чому є особливим партнером?", - додав він.

У комітеті Верховної Ради з іноземних справ до заяви офіційного представника Альянсу ставляться стримано.

"Пан Аппатурай висловив позицію Альянсу щодо можливих проблем. І чітко означив межу участі НАТО у них", - сказав член комітету Олексій Логвиненко (БЮТ).

Він підкреслив, що військову допомогу НАТО надає лише країнам-членам Альянсу, оскільки за статутом НАТО у випадку загрози територіальної цілісності чи нападу на одного з членів Альянсу до захисту підключаються всі члени НАТО.

"Але крім військової допомоги у НАТО є досить серйозний ресурс впливу дипломатичними каналами країн НАТО", - зазначив Логвиненко.

У свою чергу, голова підкомітету з питань військової безпеки й оборони Олександр Кузьмук (Партія регіонів) вважає: "Така заява речника НАТО, який мовить від імені Альянсу, свідчить про ставлення НАТО до нашої країни".

"Спочатку була заява нового генерального секретаря НАТО (Андерса Фога Расмуссена) про те, що Україна не має найближчих перспектив вступу до НАТО, тепер – узагалі надзвичайна заява. Виникає питання: як ми будемо далі співпрацювати з НАТО, якщо чуємо таке на свою адресу?", - обурюється він.

Утім, Логвиненко підкреслює, що мета співпраці України з Альянсом – зовсім не отримання військової підтримки.

"Досвід НАТО потрібен Україні, насамперед, для модернізації власних збройних сил, уведення сучасних систем комплектації озброєння", - каже він, додаючи, що поки що не бачить підстав вважати, що хтось загрожує територіальній цілісності України".

Як відомо, декларація про доповнення Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО від 21 серпня цього року закріплює центральну координуючу роль комісії Україна-НАТО в процесі євроатлантичної інтеграції України і дозволяє скликати її засідання у випадку загрози територіальній цілісності України. Цей документ викликав занепокоєння в Росії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування