Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тігіпко звинувачує Нацбанк у підриві

Четвер, 27 серпня 2009, 13:40

Намір НБУ заборонити дострокове зняття депозитів і виплачувати відсотки за валютними вкладами в гривні остаточно підірве довіру населення до банківської системи.

Так вважає екс-глава Нацбанку Сергій Тігіпко.

Він нагадав, що відсотки за валютними вкладами значно нижчі, аніж за гривневими саме тому, що такі вклади дозволяють уникнути курсових ризиків. Виплата відсотків у гривні, та ще й за офіційним курсом НБУ, який нижче від ринкового, дискримінує власників валютних вкладів, - зазначив Тігіпко.

Колишній голова Нацбанку вважає, що наслідком запровадження такої норми стане відтік валютних вкладів із банків, а не заміна їх гривневими, як розраховує НБУ.

Коментуючи норму про заборону дострокового розірвання вкладниками депозитних договорів Тігіпко зазначив, що прямим її наслідком стане позбавлення банків притоку "довгих грошей" від населення. Він також підкреслив, що перехід населення на короткі вклади підвищить ризики для банківської системи.

Крім того, за словами екс-банкіра, плани НБУ прямо суперечать статті 1060 Цивільного кодексу, згідно з якою "за договором банківського вкладу незалежно від його типу банк зобов’язаний видати вклад чи його частину за першою вимогою вкладника".

При цьому можлива умова договору про відмову від права на отримання вкладу за першою вимогою є недійсною.

"Норма кодексу юридично більш вагома, ніж постанова НБУ, тому я передбачаю велику кількість судових процесів, в яких переможуть вкладники. Прийняття постанови лише посилить хаос і підтвердить безпорадність влади", - переконаний Тігіпко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування