Ющенко вимагає від Тимошенко грошей на армію

П'ятниця, 28 серпня 2009, 10:08

Президент Віктор Ющенко просить прем’єра Юлію Тимошенко невідкладно розглянути стан фінансування Збройних Сил для забезпечення обороноздатності і нацбезпеки.

Він направив їй лист, у якому висловив занепокоєння станом фінансування ЗСУ, повідомляє прес-служба президента.

У ньому Ющенко зазначає, що на сьогодні у ЗСУ склалася критична ситуація щодо спроможності гарантовано виконувати завдання із оборони держави.

На думку президента, головна причина цього – те, що уряд не вживає необхідних заходів для забезпечення обороноздатності і нацбезпеки України, як це визначено Конституцією.

Цьогорічні обсяги бюджетного фінансування Міноборони не відповідають реальним потребам і програмам розвитку ЗСУ, не дають змоги реалізувати заходи для підтримання їх боєздатності на належному рівні і практично нанівець зводять усі зусилля щодо запобігання негативним процесам у сфері оборони держави, наголошує Ющенко.

"Визначення у 2009 році оборонних видатків за загальним фондом державного бюджету на суму 7,4 млрд. грн. та нереальний щодо його наповнення спеціальний фонд (4,2 млрд. грн.) призвели до втрати позитивних тенденцій у розвитку української армії, які були започатковані у попередні роки", - вказує президент.

Через обмеженість коштів ЗСУ "у декілька разів зменшили інтенсивність оперативної та бойової підготовки військ і відмовилися від проведення міжвидових навчань на полігонах", "такі обсяги фінансування руйнують основну складову воєнної організації держави, для відновлення якої знадобиться не один рік, навіть за умови значного збільшення оборонного бюджету країни", заявляє Ющенко.

Він також звертає увагу прем’єра на те, що уже на сьогодні необхідно, зокрема, для грошового забезпечення військовослужбовців 508,1 млн. грн., на утримання особового складу - 234,7 млн. грн., для забезпечення паливно-мастильними матеріалами - 325,4 млн. грн., на розрахунки з постачальниками енергоносіїв, комунальних послуг -180 млн. грн.

Ющенко вважає "неприпустимим" подальше зволікання Кабінету міністрів із прийняттям невідкладних кроків щодо усунення кризових явищ у оборонній сфері, зокрема, враховуючи рішення РНБО про стан та невідкладні заходи з фінансування потреб ЗСУ у 2009 році в обсягах, необхідних для забезпечення оборони держави, введене президентом у дію 4 червня.

Окрему увагу уряду президент акцентує на питаннях фінансового забезпечення потреб ЗСУ під час формування оборонного бюджету на 2010 рік.

"Доведений граничний обсяг фінансування на суму 7482,4 млн. грн. (37,6 % від мінімальної потреби) та планування забезпечення найважливіших напрямів діяльності ЗСУ (п'яти бюджетних програм) у наступному році за рахунок Стабілізаційного фонду є проявом жорсткого адміністративного тиску на керівництво Міністерства оборони та ознакою безвідповідального ставлення до вирішення нагальних проблем у сфері оборони нашої держави", - заявляє він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

16:02
Ворог вночі атакував ще 2 ГЕС, під загрозою катастрофи опинилась і Молдова - Зеленський
16:02
Заступник аграрного міністра Польщі зривав переговори з Україною - польські асоціації
15:56
Топгенерал США заявив, що для Америки вже не так ризиковано відправляти ATACMS в Україну
15:33
Росія вдарила двома ракетами по Одесі. Їх збили, але уламки впали на цивільних
15:33
На Херсонщині тракторист підірвався на російській міні
15:30
Ризики для військових: петиція до Зеленського про обмеження роботи онлайн-казино зібрала голоси
15:21
Зеленський після Ставки: Через атаки РФ на ГЕС під загрозою не лише Україна, а й Молдова
15:16
Зарплати вчителів: Лісовий натякнув на потенційно нову систему мотивації
15:12
На березі Тиси можуть побудувати мультимодальний термінал для міжнародних перевезень
15:11
відео, фотоНа Харківщині сапери знешкодили російську авіабомбу
Усі новини...