Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дітище Ющенка не схвалили у Європі - регіонал

Неділя, 30 серпня 2009, 13:57

Венеціанська комісія в цілому не схвалила проект Конституції президента Віктора Ющенка.

Про це заявив депутат від Партії регіонів Сергій Головатий в інтерв’ю радіо Ера-FM.

"Президент написав свій проект, чи йому написали цей проект, він потрапив до Венеціанської комісії, як проект президента України", - зазначив він.

"Шість експертів – професор Нюсеренбергер з Німеччини, професор Сухоцька з Польщі, професор Карло Туорі з Фінляндії, професор, глава конституційного суду з Угорщини Пачовай, професор Марку з Ради Європи – зробили експертизу цього проекту", - сказав депутат.

"Я після того, як отримав цей документ їхньої експертизи, я зробив аналіз цієї експертизи. Сам документ містить близько 137 параграфів експертизи. На загал ці 137 параграфів дають нам в підсумку, що тільки 24 пункти говорять про позитивні елементи в цьому проекті", - наголосив Головатий.

Він підкреслив, що "всі інші 89 говорять про ті речі, які є неприйнятними з точки зору Венеціанської комісії".

"Але найголовніше, вони говорять про те, що цей проект не розв’язує тих гострих болючих проблем дуалізму виконавчої влади, політичного протистояння між президентом, Кабміном і парламентом, яке є в Україні", - заявив депутат.

"Читаю вам, що в цьому висновку Венеціанської комісії говориться, що в кінці кінців видається, що "цей проект не досягає мети покласти край постійним інституційним конфліктам між головними органами влади України", - процитував Головатий.

"Цей проект містить в собі напівпрезидентську систему правління з дублюванням виконавчої влади, що є джерелом постійних потенційних конфліктів між президентом і Кабміном", - сказав він.

"В Європі жодна країна не приймала нову версію Конституції після того, як вона вже має демократичну Конституцію, що відповідає стандартам Ради Європи. Венеціанська комісія говорить, що референдум може мати місце лише тоді, коли Верховна Рада схвалить новий проект двома третинами", - наголосив Головатий.

Він зазначив, що, згідно з Конституцією, "референдум може бути оголошений президентом лише за умови схвалення змін до розділів 1,3 і 23 двома третинами конституційного складу парламенту".

"Якщо ця вимога не виконана, в президента немає права оголошувати референдум", - сказав регіонал.

Як відомо, раніше президент Віктор Ющенко підписав указ про всенародне обговорення його проекту Конституції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування