Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гривню "обвалюють" спекуляції для фінансування виборів?

Четвер, 10 вересня 2009, 11:14

Гривня падає не лише через поганий стан економіки, а й через спекуляції довкола курсу долара у передвиборчий період.

Про це заявив в інтерв’ю Радіо "Свобода" відомий економіст, президент фонду "Відродження" у Швейцарії, іноземний член Національної академії наук України Богдан Гаврилишин.

"Економічна ситуація погана, особливо в експортному секторі, металургії. Це впливає теж на баланс іноземної торгівлі, створює дефіцит, валюта не приходить із-за кордону, немає великих резервів. Психологічно впливає", - каже він.

"А ще є спекуляції, адже економічно-фінансова ситуація уможливлює спекуляції, тобто заробляння грошей на вибори і на гарні речі", - зазначає Гаврилишин.

За його словами, причиною невтішної фінансово-економічної ситуації в Україні є політична нестабільність, війна між президентом Віктором Ющенком і прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

У цивілізованому світі не розуміють цієї боротьби, яка відлякує іноземних інвесторів і сповільнює запровадження необхідних реформ для розвитку держави, каже економіст.

"Криза існує і в багатьох країнах, уже є спад. В Україні є та проблема, що тут не звертають увагу на малі й середні підприємства, які могли б нормально функціонувати, бо вони не є залежні від іноземних ринків", - каже Гаврилишин.

"Наша номенклатура товару для експорту завузька, забагато було металургії. Я не бачу, що швидко могло б зрушити українську економіку, так що це ще трохи потриває", - додає він.

Гаврилишин вважає, що економічна система і політичне правління мають визначатись моральними цінностями суспільства. Необхідне поєднання політичної свободи, економічної ефективності, соціальної справедливості й симбіотичного співжиття з природою – а це під силу лише новій політичній еліті, каже він.

На думку Гаврилишина, справжні партії та політики з’являться в Україні через 20 років. Змін на краще в Україні після президентських виборів 2010 року він не передбачає.

Гаврилишин був позаштатним радником з економічних питань у Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми, Віктора Ющенка, Володимира Литвина, Івана Плюща, Олександра Мороза, але каже, що до його порад вони мало прислухались.

Причина в тому, що кожен, хто дістається до влади в Україні, дбає, передовсім, про власні інтереси, - і це свідчить про відсутність в Україні політичної еліти, каже експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування