Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гриценко: військові новації Росії для України нічого не означатимуть

Четвер, 10 вересня 2009, 12:53

Росія готує юридичне підґрунтя, щоб полегшити використання своєї армії за кордоном, однак це не означає непередбачуваного застосування збройних сил.

Таку думку висловив екс-міністр оборони України, голова парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Анатолій Гриценко в інтерв’ю Радіо "Свобода".

"Кремль готує юридичне підґрунтя, щоб полегшити використовувати російську армію за кордоном. Державна дума Росії затвердила у першому читанні поправки до закону про оборону, який визначає новий статус російських вояків", - сказав він.

"За документом, щоб проводити військову операцію за межами Росії, більше не треба згоди Ради федерації, верхньої палати російського парламенту. Таке рішення може ухвалювати сам президент", - додав він.

Гриценко зазначив, що "ще влітку, як з’явилася ця пропозиція, офіційний Київ почав бити на сполох" – тоді МЗС доручило посольству України в Москві з’ясувати, як саме документ може стосуватися України, де тимчасово базується російський флот.

За його словами, усі сильні країни передбачають такі процедури для захисту своїх громадян за кордоном - і США, і ось Росія.

"Чи збільшує це якимсь чином непередбачене застосування збройних сил? Моя відповідь – ні. Тому що тут чітко законодавець визначає, що спочатку ухвалюється постанова Радою федерації Федеральних зборів, і лише потім на основі цієї постанови президент Російської Федерації ухвалює рішення", - зазначив Гриценко.

"Якби було навпаки, тоді була б проблема, тоді можна було б говорити про якесь імпульсивне, можливо, невиважене рішення. А оскільки до Ради федерації входять різні суб’єкти Російської Федерації, то є час на збір, на обговорення, все стає зрозуміло і відомо. Є можливість ухвалити виважене рішення", - вважає він.

На думку Гриценка, ухвалення зазначеного закону в Росії в цілому для України "нічого нового не означатиме".

"Відсутність цієї законодавчої ініціативи президента Росії і відсутність відповідних змін до закону про оборону не стримало Росію і не убезпечило Грузію рік тому", - нагадує він.

Коментуючи думку російського експерта Павла Фельгенгауера, що цією ініціативою Москва прагне легалізувати можливе військове вторгнення в Криму, Гриценко сказав:

"Я не хотів би, щоб говорили в термінах зростання чи не зростання загроз і в термінах, чи застосує силу Росія, чи не застосує. Якщо вона вирішить, то застосує її все одно".

"Але тут вона буде застосовувати її, швидше з все, згідно з законом, а значить через попередні збори Ради федерації та ухвалення відповідної постанови, після обговорення. Це дає шанс на ухвалення більш виваженого, розумного рішення, колективного рішення, ніж це було б одноосібне рішення президента", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування