Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На подорожчання газу Україна відреагує скороченням?

П'ятниця, 11 вересня 2009, 08:25

Зростання ціни газу для України в IV кварталі може спричинити скорочення обсягів його закупівель у Росії.

Про це завило газеті "Комерсант-Україна" джерело, близьке до НАК "Нафтогаз Україна".

"Цілковито відмовитися від купівлі газу ми не зможемо з технологічних причин. Але обійтися 4-5 млрд кубометрів, якщо буде отримана згода на це російської сторони, ми зуміємо", - сказав співрозмовник газети.

Член комітету Верховної Ради з ПЕК Михайло Волинець (БЮТ) каже, що прем'єр Юлія Тимошенко може домовитися про скорочення закупівель газу в 2009 році – вона вже змогла домогтися зниження обсягів закупівлі палива в 2010 році з 41,6 млрд куб. м до 32 млрд куб. м.

Його колега по комітету Сергій Тулуб (Партія регіонів) вважає: "Якщо це відбудеться в IV кварталі, то "Газпром" недоотримає мінімум $1,8 млрд. Ніхто не стане робити таких подарунків просто так".

"Платою "Газпрому" може бути як мінімальне зростання тарифів на транзит, так і залучення його як учасника модернізації української ГТС із наступним створенням на її базі газотранспортного консорціуму", - вважає "регіонал".

Як відомо, у четвер начальник управління з роботи з країнами ближнього зарубіжжя "Газпрому", директор компанії "Газпром збут Україна" Анатолій Подмишальський заявив, що в IV кварталі газ для України подорожчає до $205-210 за тисячу кубометрів.

У НАК "Нафтогаз України" заяви "Газпрому" назвали передчасними.

"Поки остаточної ціни немає. Скільки вона складе, говорити рано. "Газпром" повідомив лише свої прогнози", - заявив прес-секретар НАК Валентин Землянський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування