Екс-посол США: Ющенко втратив можливості

П'ятниця, 11 вересня 2009, 15:01

Роки президентства Віктора Ющенка є періодом втрачених можливостей.

Таку думка висловив екс-посол США в Україні Стівен Пайфер в інтерв'ю журналу Профіль, опублікованому в п'ятницю.

"Час президентства Ющенка, на жаль, виявився для країни періодом втратою можливостей. Відповідальність за це лежить також і на президенті і його секретаріаті, що знаходилися в ситуації конфлікту з Кабінетом міністрів", - заявив Пайфер.

У той же час, на його думку, "з огляду затвердження демократії", Ющенко заслуговує на високу оцінку.

"Той факт, що Віктор Янукович зміг повернутися у владу через півтора роки після Помаранчевої революції, свідчить, крім всього іншого, і про те, що Ющенко зміг створити умови для перемоги опозиційної Партії регіонів шляхом демократичних виборів", - сказав він.

"Одна з найбільших проблем сучасної України – нездатність знаходити консенсус. Причому проблема ця існує ще з 1991 року. Ще одне слабке місце – нездатність громадян демонструвати своє волевиявлення і впливати на владу в період між виборами", - зазначив він.

Пайфер також упевнений, що найбільші шанси на перемогу в трьох кандидатів – Януковича, Тимошенко і Яценюка.

"Деякою мірою Тимошенко і Яценюк борються за той самий електорат. Не думаю, що наступний президент України визначиться в першому турі – знадобиться другий. І це буде двобій між Януковичем з однієї сторони і Тимошенко або Яценюком – з іншої", - вважає Пайфер.

Відповідаючи на питання, що буде прихід Януковича до влади означати для України, екс-посол зазначив, що в більшості всі три лідери налаштовані на Європу і хотіли б зближення з ЄС.

"Тобто з основних питань їхні погляди схожі", - сказав він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування