Піхотинці ЧФ РФ можуть бути використані для провокацій в Україні

Субота, 12 вересня 2009, 08:34

Морські піхотинці ЧФ РФ можуть бути використані для провокацій в Україні, якщо на виборах президента переможе небажаний для Росії кандидат.

Про це йдеться в статті для "Дзеркала тижня" екс-секретаря Ради національної безпеки й оборони Володимира Горбуліна і директори Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентина Бадрака.

"На сьогоднішній день питання російськими лідерами поставлене так: або Україна повинна під час президентських виборів одержати лідера — кремлівського васала, що буде керувати країною, як Малоросією, російською окраїною, або будуть знайдені приводи для застосування проти України жорстких заходів впливу", — підкреслюють експерти.

При цьому під "жорсткими заходами" вони мають на увазі не повноцінну військову агресію, а спроби з боку РФ дестабілізувати ситуацію в Україні за допомогою розташованих у Криму військових частин і з'єднань.

"Військове втручання першого рівня напевно буде носити локальний характер, з наданням українській владі самостійного вибору щодо подальшої ескалації конфлікту", - вважають експерти.

"У цьому сенсі майже 3 тисячі морських піхотинців ЧФ РФ можуть бути використані Москвою як наживка. І тільки якщо ця наживка спрацює, у хід можуть піти повітряно-десантні дивізії", — змалювали можливий сценарій протистояння Горбулін і Бадрак.

Однак подібний розвиток подій експерти вважають досить малоймовірним.

"У Москві усвідомлюють, що досягти на території Криму кількісної переваги військ буде не просто. А негативні наслідки навіть локальної воєнної операції на території півострова і для російської політики (населення орієнтованого на туризм регіону навряд чи буде в захваті від ескалації військового конфлікту поблизу турбаз), і для російського бізнесу очевидні", — пояснюють вони.

Експерти також відзначили, що ризики найближчого майбутнього будуть пов'язані з побудовою правильної формули контролю екстремістських і радикально налаштованих груп українців на Півдні і Південному Сході країни.

"Беручи до уваги, що будь-яка дестабілізація обстановки почнеться саме з виступів українських організацій, необхідно створити умови для швидкої локалізації будь-якого внутрішнього вибуху емоцій, до якого здатні підключитися зовнішні сили", — вважають експерти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування