Ющенко домовиться з Туркменією і на користь Росії?

Понеділок, 14 вересня 2009, 10:48

Україна має хороші шанси домовитися про відновлення прямих постачань газу з Туркменістану.

Таку думку висловив уповноважений президента з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський в інтерв’ю Радіо "Свобода".

Він підтвердив, що це питання буде обговорюватися під час візиту президента України Віктора Ющенка до Туркменістану, який розпочинається у понеділок, 14 вересня.

"Обговорюватиметься. Я скажу так, сподіваюся, що буде обговорюватися", - сказав Соколовський.

На запитання, наскільки на сьогодні ця перспектива реальна, він відповів:

"Все, що залежить від волі двох сторін, і не шкодить інтересам третіх сторін, завжди є цілком реальним. Ми маємо шанс, я у цьому переконаний, знайти такий формат взаємодії між обома країнами, у якому навіть були б зацікавлені треті сторони".

На запитання про те, як вплине на переговори Ющенка і Гурбангули Бердимухамедова відновлення постачання туркменського газу до Росії, яке було припинено в квітні після аварії на газопроводі "Середня Азія – Центр", Соколовський сказав:

"Ми зацікавлені, щоб усі наші партнери, зокрема, і Росія, і Туркменістан мали прогнозовані стосунки".

На зауваження, що питання українсько-туркменської співпраці у енергетичній сфері не може бути вирішене на двосторонньому рівні, а лише на тристоронньому, він сказав:

"Думаю, що і тристороннього рівня тут замало. Але справа у тому, що перш, ніж вийти на формат багатостороннього співробітництва, спочатку треба опрацювати питання у двосторонньому форматі. Як це буде? Візит покаже".

"Але я бачу прекрасні можливості поглибити, розвинути співробітництво у газовій сфері між Україною та Туркменістаном, і при цьому виграють і треті сторони", - наголосив уповноважений президента України з питань енергетичної безпеки.

Говорячи про те, якою саме може бути співпраця між Україною та Туркменістаном у енергетичній сфері, Соколовський зазначив:

"Сьогодні Туркменістан – це країна, яка дуже інтенсивно розвиває свій газовий, нафтовий, навіть вугільний комплекси. А досвід "Нафтогазу" сьогодні успішно впроваджується у Єгипті. Однозначно, "Нафтогаз" має прекрасні ідеї і вже конкретні пропозиції для подібної роботи у Туркменістані".

"Наприклад, геологічна розвідка корисних копалин, нафти та газу, на суші. Так само наші виробники трубної продукції сьогодні мають прекрасні, конкурентноздатні пропозиції для поставок своєї продукції на туркменський ринок", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News