Ющенко відправив закон про вибори президента "на перевірку"

Вівторок, 15 вересня 2009, 11:43

Президент Віктор Ющенко звернувся до КС з поданням щодо конституційності окремих положень закону про вибори президента.

Про це заявила заступник глави секретаріату президента – представник президента в КС Марина Ставнійчук, повідомляє прес-служба глави держави.

За її словами, Ющенко підтримує окремі пропозиції парламенту у згаданому законі, насамперед в частині скорочення строків виборчого процесу та відповідних виборчих процедур.

Водночас низка положень прийнятого закону, на думку президента, не відповідає Конституції. Їх реалізація призведе до порушення конституційних прав і свобод громадян.

Ставнійчук звернула увагу на обмеження права обирати для громадян України, які під час виборів перебуватимуть за кордоном.

За новою редакцією виборчого закону, такі громадяни зможуть реалізувати своє право голосу на виборах президента лише за умови їх перебування на консульському обліку.

Крім того, передбачений новим законом порядок формування і організації діяльності виборчих комісій, не забезпечує відкритий, прозорий, транспарентний виборчий процес.

Ще однією серйозною проблемою є запроваджені механізми, пов’язані з складанням і уточненням списків виборців, функціонуванням держреєстру виборців.

Ставнійчук наголосила, що "широкою основою" для фальсифікацій під час виборів є те, що ухваленим законом не створюється чи взагалі, в окремих випадках, відсутній належний механізм гарантування і захисту виборчих прав громадян України.

Так, закон про вибори президента не запроваджує механізм установлення достовірних підсумків голосування і результатів виборів президента, не передбачає дієвий механізм судового контролю, що, в свою чергу, дає змогу спотворювати результати народного волевиявлення.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...