У Ющенка розказали, як можна зірвати вибори

Вівторок, 15 вересня 2009, 22:32

Не ухвалення парламентом держбюджету-2010 є загрозою для проведення президентських виборів.

Про це в ефірі 5 каналу заявив заступник голови секретаріату президента Ігор Попов.

"Якщо бюджету не буде, то не буде грошей на вибори. Немає бюджету – ми живемо по бюджету минулого року. У бюджеті цього року на вибори є 700 мільйоні, яких вистачає до формування дільничних комісій", - зазначив він.

"Але на день виборів треба ще мільярд, а витратити Верховна Рада може дозволити лише 60 мільйонів. Нам прийдеться приймати бюджет, бо інакше вибори просто не буде за що проводити", - сказав заступник голови секретаріату.

Також він заявив, що зірвати вибори може визнання неконституційними положень нової редакції закону про вибори президента, якщо Верховна Рада не замінить відповідні норми новими, які відповідатимуть Конституції.

Попов заявив, що президент Віктор Ющенко просить Конституційний Суд невідкладно розглянути його подання щодо цього закону.

"Треба змінити ці положення закону, до того, як почалися правовідносини, що стосуються цих положень", - вважає заступник голови секретаріату.

"Розглядає КС, паралельно у Верховній Раді вже депутати, які розуміють, що ці норми не відповідають Конституції, готують норми на заміну", - сказав він.

"Як тільки рішення КС вступає в силу, а невідкладні справи розглядаються десь за місяць, – Верховна Рада збирається, приймає інші норми, які відповідають Конституції, президент їх підписує. Стартують вибори. Вони проходять організовано і нормально", - заявив Попов.

"Якщо до 14 жовтня суд розгляне, а справа не дуже важка, то, теоретично, Рада може ухвалити зміни ще до 19 жовтня (дата початку передвиборчої кампанії), президент їх підпише", - сказав він.

Заступник голови секретаріату вважає, що якщо КС визнає неконституційними норми нової редакції закону про вибори після початку передвиборчої кампанії, то "правовідносини по цих нормах ще не наступлять".

"Ми, у першу чергу, оскаржуємо речі, які стосуються дня виборів, списків виборців, роботи дільничних виборчих комісій, а також протоколів про встановлення підсумків", - наголосив Попов.

Крім того, він заявив що рішення суду про поновлення Сюзанни Станік на посаді судді КС не впливає на легітимність рішень Конституційного суду, адже вона не бере участі у роботі КС. "Всі рішення КС є легітимними", - додав Попов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування