Мін'юст хоче анулювати партію Мельниченка

Середа, 16 вересня 2009, 11:45

Мін'юст просить суд анулювати посвідчення про реєстрацію восьми партій, серед яких партія "Громадський рух України", очолювана Миколою Мельниченком.

У відповідь він звинуватив Мін'юст у переслідуванні його партії з політичних мотивів, але в міністерстві ці звинувачення відкидають, пише "Комерсант-Україна".

Як розповів міністр юстиції Микола Оніщук, за підсумками планової перевірки виконання закону "Про політичні партії", 8 із 20 перевірених партій не виконали вимогу закону про те, що нові партії мають у шестимісячний термін після створення зареєструвати свої регіональні осередки в не менше, ніж 2/3 областей України.

"У зв'язку з цим ми подали в окружний адміністративний суд Києва подання про анулювання посвідчень про реєстрацію 8 партій", - сказав Оніщук.

Запропоновано анулювати посвідчення партій "Україна майбутнього", "Захист місцевих інтересів народу", "Пробудження", "Народна воля", Партії захисту прав людини, Громадської партії України, Прогресивно-демократичної партії України та партії "Громадський рух України". Усі вони були засновані в другій половині 2008 року.

У Мін'юсті зазначають, що в ГРУ обурювалися проведенням перевірки.

"Але наша позиція юридично чітка: вони порушили закон. 24 квітня 2009 року, у день, коли спливає шестимісячний термін із моменту реєстрації партії, вони не створили необхідної кількості регіональних структур", - сказали газеті в міністерстві.

У Мін'юсті також повідомили, що на момент створення ГРУ її лідером був мешканець міста Рівне Олександр Тарасюк. Пізніше партію очолив екс-майор держохорони Микола Мельниченко, але ця зміна поки не зареєстрована в Мін'юсті.

Мельниченко ж каже: "Я знаю, що Мін'юст подав на нас до суду, але цей позов безпідставний. На сьогодні в нас зареєстрована 21 обласна організація".

Він визнав, що на 24 квітня необхідна кількість обласних організацій ще не була створена, але заявив, що це порушення відбулося з вини Мін'юсту.

"Обласні управління юстиції затягували реєстрацію наших регіональних організацій – нам декілька разів відмовляли, розглядали заявки по два-три місяці. Наприклад, були проблеми з реєстрацією організації в Житомирі", - каже він.

"Це – політичне замовлення. Нашу партію хочуть позбавити посвідчення, щоб ми були змушені реєструватися заново і не змогли взяти участь у позачергових парламентських виборах, які можуть відбутися в 2010 році", - вважає Мельниченко.

Директор департаменту легалізації Мін'юсту Олена Семеркіна каже, що представники ГРУ не зверталися до них із офіційними скаргами про те, що їхню реєстрацію затягують: "Із цього можна зробити висновок, що проблем не було".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...