Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Банковій кажуть, що у Тимошенко ті ж самі хвороби

Середа, 16 вересня 2009, 21:53

Урядовий проект держбюджету – це "бюджет передвиборчих обіцянок, хитрощів і боягузтва".

Про це заявив перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак, повідомляє прес-служба президента.

"Цей бюджет – це бюджет передвиборчих обіцянок, хитрощів і боягузтва, за які доведеться відповідати завтрашнім поколінням українців", - сказав він.

Шлапак зазначив, що 2009 рік буде рекордним у темпах нарощування боргу – через активні запозичення уряду державний борг на кінець року зросте більш ніж вдвічі.

"Переконаний, це й було основною причиною дестабілізації монетарної ситуації в нашій державі та тиску на валютний курс", - сказав заступник голови секретаріату.

Він зазначив, що у 2010 році уряд планує майже в 1,8 разу збільшити державне навантаження на бюджет – "це знову ж таки буде новий рекорд, який ми встановимо по швидкості наростання боргових зобов’язань, за які доведеться відповідати вже наступним поколінням".

Крім того, заступник голови секретаріату заявив, що бюджет знову планується на незрозумілій макроекономічній базі. "Відтак – знову "хвороба" 2009 року, коли "надувається" дохідна частина бюджету", - сказав Шлапак.

"Бюджет не передбачає і не підтримує жодної структурної реформи – ні податкової, ні бюджетної, ні соціальної сфери, на газового ринку, так необхідних на сьогодні нашій державі", - наголосив він.

За словами Шлапака, "псевдо реформа", за результатами якої створюється 12 тисяч місцевих бюджетів, веде лише до розпорошення обмеженого ресурсу – і буде коштувати бюджетові близько 18 млрд. додаткових дотацій вирівнювання, які доведеться відправити з Києва на місця.

Перший заступник глави секретаріату звернув увагу на те, що, згідно з проектом бюджету, у стабілізаційному фонді не акумулюються ресурси на розвиток держави.

"У 2010 році – як і в 2009 – спостерігається повний провал по питаннях утримання соціальних стандартів", - зазначив Шлапак.

За його словами, в 2010 році передбачається збільшення прожиткового мінімуму лише на 9,7% - отже, навіть якщо фактична інфляція не перевищить передбаченої в бюджеті, за 2010 рік пенсіонери недоотримають 2086 грн.

"Нарешті уряд - як у поточному році - закладає для себе унікальну можливість ручного маніпулювання бюджетними ресурсами – починаючи від обсягів державного боргу і дефіциту, нерозподілених обсягів державних гарантій і завершуючи ручним керуванням кожним з 12 тисяч бюджетів", - зазначив Шлапак.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...