Луценко почав "трусити" Нацбанк. Ющенка влаштовує "тенденція"?

Четвер, 17 вересня 2009, 11:00

Перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов дав перші свідчення з питання причетності НБУ до обвалу гривні і непрозорих операцій.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", опублікованому в четвер.

"Шаповалов Анатолій Васильович учора (14 вересня) давав перші свідчення в присутності свого адвоката і буде на допиті в четвер", - сказав він.

"А сьогодні (15 вересня) на допиті також була громадянка Галянт Ольга Олександрівна – заступник начальника управління НБУ по Києву і Київській області. Коло людей, які будуть викликані слідчим, планується розширити", - додав міністр.

"Думаю, що практично всі посадові особи і керівництво Нацбанку, у чиї функціональні обов'язки входять нагляд і контроль за діяльністю комерційних банків, а також особи, причетні до підготовки рішень щодо рефінансування банків, будуть допитані в рамках декількох кримінальних справ, які веде Головне слідче управління МВС. Причому веде давно", - зазначив Луценко.

Він нагадав, що ще наприкінці минулого року "заявляв про непрозорі процеси, які супроводжують рішення про рефінансування банків".

"А в середині цього року були порушені кримінальні справи по окремих комерційних банках, які були розграбовані попередніми власниками з використанням неіснуючих або фальсифікованих документів по заставі", - сказав Луценко.

За словами міністра, він "звернувся до президента з листом, у якому розповів про вакханалію, що відбувається у банках, – жодної реакції".

"І після цього в мене було два варіанти: або я далі мовчу, продовжуючи місяцями добувати потрібні документи, або вмикаю світло і публічно повідомляю про виявлене слідством неприкрите розгарбування банківської системи країни", - зазначив він.

"На мій погляд, мовчати означало б потурати мародерам. Тому я вибрав другий варіант. Чому президент нервово реагує на мої заяви? Мені здається, він чудово поінформований про те, що відбувається в цих банках, у НБУ, але, мабуть, його влаштовує така тенденція з погляду політичних інтересів", - вважає Луценко.

Він зазначив, що зараз порушено справи за фактом фінансового шахрайства, яке має три складових: розгарбування банківських установ власниками чи керівництвом комерційних банків; зловживання з боку НБУ при рефінансуванні банків; непрозорі валютні аукціони, які призводять до спекулятивних операцій і падіння гривні.

Про що розповів перший заступник голови НБУ, міністр не сказав. "Я не уповноважений передавати вам слова Шаповалова. Мало того, я не схильний надалі афішувати тих осіб, які будуть викликатися для дачі свідчень. У даному випадку не має бути жодного ажіотажу", - зазначив Луценко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування