Нацбанк просить Тимошенко визначитися

Четвер, 17 вересня 2009, 21:29

Нацбанк закликає владу дотримуватися меморандуму з Міжнародним валютним фондом.

Про це заявив виконавчий директор з економічних питань НБУ Ігор Шумило на нараді з питань економіки, яку провів президент Віктор Ющенко.

"Необхідно зробити публічним цей документ, підписаний усіма - це і є економічна програма. Необхідно виконувати всі зобов'язання, щоб ми отримали ресурс (міжнародних фінансових організацій)", - сказав він.

Шумило зазначив, що виконання меморандуму дозволить Україні отримати до кінця року $3,3 млрд від МВФ і $0,5 млрд у листопаді від Світового банку, а також заявлене МФО фінансування для "Нафтогазу".

На його думку, при такому сценарії розвитку багато фінансових і бюджетних проблем можуть бути вирішені.

Представник НБУ також закликав уряд визначитися з прогнозом макропоказників на 2009 рік.

За його словами, необхідно знати, чи очікується зростання ВВП за підсумками року на 0,4%, як це зазначено в бюджеті, його падіння на 10%, як про це говорить міністр економіки, або на 14%, як це сказано у меморандумі МВФ.

Він уточнив, що відсутність макропрогнозу на 2009 рік є вигадкою прем'єра, а не виною міністра економіки або фінансів.

Як підкреслив Шумило, потрібен консенсус з питання держбюджету-2009: скорочувати його витрати з урахуванням значно менших, ніж планувалося, доходів, або здійснювати додаткові позики.

"Це дасть очікування, що буде з курсом, інфляцією", - пояснив важливість такого підходу представник НБУ. На його думку, при такому розвитку подій можливо утримати інфляцію в наступному році на рівні до 10%.

У той же час він зазначив, що навіть після дефляції в липні-серпні поки передчасно говорити про подолання інфляції, тому що базова інфляція за останні 12 місяців усе ще становить 18,6%.

"Емісія повинна утримати інфляцію не вище існуючої і забезпечити динаміку економічного зростання", - сказав Шумило.

За його словами, в даний час слова про надмірну емісію за рахунок викупу держоблігацій також є перебільшенням, тому що основна частка цих коштів була спрямована на капіталізацію двох державних банків і трьох націоналізованих банків.

Шумило також нагадав, що такий механізм капіталізації був спільним рішенням всіх гілок влади і підтриманий міжнародним експертами.

При цьому він додав, що Нацбанк не піде на капіталізацію "Нафтогазу".

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News