Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Через політику Тимошенко пророкують дефолт

П'ятниця, 18 вересня 2009, 08:06

Падіння валового внутрішнього продукту в Україні у 2009 році може скласти 15% при інфляції 14,5-15%.

Про це заявив голова рахункової палати Валентин Симоненко на прес-конференції.

"Ми будемо мати до кінця року мінімум 15% падіння ВВП", - вважає він.

Як відомо, Мінекономіки чекає падіння ВВП у 2009 році на рівні 10-12%.

Симоненко підкреслив, що надлишкова оптимістичність урядових оцінок економічної динаміки в поточному році веде до спотворення прогнозів на наступний рік.

"Вся макроекономічна база не відповідає реальності. Жоден прогнозний показник не відповідає тим реаліям, які існують", - сказав він.

За розрахунками рахункової палати інфляція у 2010 році очікується на рівні 12%, тоді як уряд орієнтується на 9,7%.

Голова рахункової палати засумнівався і в реалістичності прогнозу середньорічного курсу гривні, який планується Кабміном на рівні 7,5 гривень за долар.

Симоненко також заявив, що збереження ситуації щодо боргової політики уряду веде країну до дефолту.

"Подана Мінфіном і казначейством звітність про державний борг за 2008 рік не відповідає фактичному стану справ, тобто перекручена... Уряд і Мінфін завзято і наполегливо будують боргову фінансову піраміду, під уламками якої може опинитися все населення країни", - сказав він.

На його думку, негативні наслідки різкого нарощування держборгу в умовах економічної кризи стануть відчутними вже на початку 2010 року.

Щодо пенсійного фонду, голова рахункової палати зазначив, що ресурсів солідарної системи вже недостатньо для здійснення пенсійних виплат, але прогресу у реформуванні галузі не спостерігається.

Він нагадав, що у 2008 році дефіцит бюджету пенсійного фонду склав 6 млрд. грн, у 2009 році - його розмір запланований на рівні близько 13 млрд. грн, а у 2010 році - 18 млрд. грн: розрив в балансі фонду фінансується за рахунок держбюджету, що веде до скорочення фінансування інших державних програм.

Говорячи про можливі варіанти вирішення проблеми, Симоненко наголосив на необхідності підвищення рівня зарплат в країні і оптимізації витрат пенсійного фонду.

При цьому він зазначив, що в фонді працює 38 тисяч осіб, на утримання яких витрачатися на рік 2,2-2,4 млрд. грн.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування