Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ГПУ встановили, що українці обслуговували військову техніку у Грузії?

П'ятниця, 18 вересня 2009, 10:31

Генпрокуратура встановила, що українські фахівці обслуговували системи ППО під час війни в Грузії.

Про це йдеться у висновках проведеної Генпрокуратурою перевірки інформації про законність постачання зброї і військової техніки до Грузії, пише газета "Сегодня" з посиланням на джерела в правоохоронних структурах.

За даними перевірки, українські фахівці рік тому перебували на території Грузії під час грузино-осетинського збройного конфлікту, обслуговуючи продані цій країні зенітно-ракетні комплекси "Бук-М1".

"У процесі перевірки ГПУ встановила низку грубих порушень, про які раніше заявляв голова тимчасової слідчої комісії ВР Валерій Коновалюк. Так, Україна не тільки продала Грузії за заниженою ціною ЗРК "Бук-М1", але також направила туди групу цивільних фахівців із міста Балаклія Харківської області, які обслуговували ці комплекси, за допомогою яких грузини обстрілювали російські бойові літаки", - сказав один з учасників групи перевірки ГПУ.

"Валерій Кабанець, Дмитро Пилипчук, Володимир Пономаренко, інші фахівці, які перебували на території Грузії з 5 по 13 серпня минулого року, тобто до початку, під час і після збройного конфлікту з Південною Осетією, написали власноручні пояснення про своє перебування в Грузії", - додав він.

За словами співрозмовника, участь у бойових діях ці люди спростовують, але не заперечують, що обслуговували техніку.

"Однак чи відповідає це дійсності, можна встановити тільки з виїздом на місце. А цьому чиняться серйозні перешкоди. Як і роботі всієї групи, яка встановила, що ЗРК, а також інша зброя і військова техніка продавалися Грузії за цінами в 8 і більше разів менше за реальні. Перевірка триває, але людям вже натякають на звільнення за скороченням штатів ", - сказав він.

Заступник генпрокурора Ренат Кузьмін підтвердив, що перевірка дійсно проводиться, проте інших подробиць не розповів.

Прес-секретар шефа СБУ Марина Остапенко сказала, що інформація про участь українців у війні в Грузії не відповідає дійсності, а інших даних вона не має.

"Але в ГПУ кажуть, що мова йде не про одну, а про 10 кримінальних справ за фактом участі наших громадян у бойових діях в Грузії, постанови на які чекають на підпис Медведька", - пише газета.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування