Шаповалов: курс – це термометр, він не винен

П'ятниця, 18 вересня 2009, 14:05

На курс гривні негативно впливають політичні звинувачення, стверджує перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов.

"Якщо в Кабміні кажуть, що не мають стосунку до курсу, то нехай подивляться ст. 20 закону про Кабмін, де чітко записано, що вони мають проводити фінансову і податкову політику, сприяючи стабільності національної валюти", - сказав він в інтерв'ю "Комерсанту-Україна".

"Коли в травні закінчилися звинувачення і ми заспокоїли людей, населення продало валюти на $77 млн більше, ніж купило, а курс зміцнився з 7,7 грн/$ до 7,62 грн/$. А коли знову почалися звинувачення і був ухвалений закон по Євро-2012, люди знову стали скуповувати валюту", - зазначив Шаповалов.

На запитання, чому б не заборонити готівковий обіг долара в Україні, він відповів: "Якщо ми не зуміли домогтися від депутатів навіть обов'язкового продажу валютної виручки на період кризи, то про яку заборону ви говорите?".

А на запитання, чи планують у НБУ знижувати доларизацію економіки, Шаповалов сказав:

"Наступного тижня буде введена заборона на кредитування фізичних осіб у валюті і на валютне кредитування юросіб, які не мають валютного виторгу. Це буде першим кроком".

Далі, за його словами, у Нацбанку хочуть увести виплату відсотків за валютними депозитами в гривні.

"Але вводити це потрібно тільки по нових договорах і зробити це тоді, коли офіційний курс дорівнюватиме ринковому чи буде відрізнятися не більше ніж на 0,5%", - підкреслив Шаповалов.

Він також зазначив, що "курс – це дзеркало, яке відображає відносини економіки з зовнішнім світом, або термометр; термометр не винен у тому, що показує високу температуру".

"Політики хваляться отриманням мільярдних інвестицій з початку року, але в порівнянні з аналогічним періодом минулого року вони скоротилися в 2,9 рази", - заявив Шаповалов.

"При цьому вони замовчують, що Світовий банк закрив проект по виділенню Україні $250 млн на підтримку села. Тому що в уряді п'ять років мусолили і не змогли використовувати ці гроші", - зазначив він.

"Чому закрився кредит на $200 млн на розвиток міст України, за який можна було переобладнати водопроводи, каналізацію? Мінфін не зумів організувати цю роботу. Нехай розкажуть, як втратили дешевий кредит під 5% на 40 років", - додав перший заступник голови Нацбанку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування