Реєстр виборців неточний майже на третину

П'ятниця, 18 вересня 2009, 15:06

Ступінь неточностей в єдиному державному реєстрі виборців складає від 10 до 30 %, заявляє Комітет виборців України.

За попередньою інформацією, можливістю перевірити свої дані в реєстрі скористалися не більше 2% виборців.

Однак, норма в законі про вибори президента щодо можливості включати в списки виборців в день голосування, нівелює саму ідею створення держреєстру, як досконалої бази даних українських виборців, наголошує КВУ.

У звіті КВУ за підсумками моніторингу підготовки до виборів відзначається, що прийняті зміни до закону про вибори глави держави "містять загрози проведенню прозорих і демократичних виборів".

Серед інших можливих загроз: визнання неконституційними окремих положень закону про вибори президента після того, як вони будуть застосовані, неприйняття держбюджету-2010 та нелегітимність рішень ЦВК.

КВУ констатує фактичний початок передвиборчої кампанії, яка поки ніяк не регламентується – це "обмежує рівність можливостей майбутніх кандидатів в президенти". Комітет відзначає непрозорість фінансування рекламних кампаній.

Також комітет звертає увагу на те, що більшість потенційних кандидатів протягом останнього місяця здійснювали візити в регіони.

Ті кандидати, які займають державні посади (Володимир Литвин, Юлія Тимошенко, Віктор Ющенко) представляли це, як "робочі поїздки".

У той же час кандидати, які є народними депутатами (Інна Богословська, Віктор Янукович, Арсеній Яценюк) часто відвідували регіони у дні, коли відбувалися пленарні засідання ВР.

КВУ відзначає небезпеку низької якості роботи виборчих комісій, оскільки охочих працювати у виборчих комісіях багато, а часу на їх навчання – мало.

Комітет рекомендує кандидатам в президенти оприлюднити свої витрати на політичну рекламу з зазначенням джерел надходжень.

У свою чергу Верховній Раді рекомендують, не чекаючи рішення КС, виправити суперечливі норми в законодавстві про президентські вибори і зробити це ще до початку виборчої кампанії.

Також ВР радять здійснити ротацію членів ЦВК для уникнення сумнівів у її легітимності та ухвалити держбюджет-2010 з забезпеченням фінансування проведення виборів президента.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News