НАТО обіцяє вести діалог з Росією заради України

П'ятниця, 18 вересня 2009, 15:19

Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен знову підтверджує рішення альянсу про майбутнє членство України і Грузії у випадку досягнення ними необхідних критеріїв.

Про це він заявив у п'ятницю в Брюсселі, відповідаючи на запитання "чи вірить він ще, що Україна і Грузія будуть членами альянсу", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Расмуссен має намір переконати Росію, що розширення Альянсу не спрямоване проти неї.

Він визнав, що між НАТО і Росією "є реальні розбіжності", - тому сторони мають сфокусуватися на тому, що їх "об’єднує замість того, що (їх) роз'єднує".

Расмуссен нагадав, що на самміті НАТО в Бухаресті у 2008 році було прийнято "абсолютно чітке рішення" про те, що Грузія й Україна стануть членами Альянсу, "якщо вони досягнуть необхідних критеріїв".

"Ми усі знаємо, що вони не перебувають на цій стадії (готовності)", - сказав генсек.

Расмуссен також нагадав, що міністри закордонних справ НАТО "установили рамки, у яких ми ініціювали практичну співпрацю з Грузією й Україною, переслідуючи мету реформування їхніх збройних сил".

"Це – поточний стан. Я б хотів наголосити, що ми стоїмо на рішенні, яке було прийнято на самміті Бухареста. Але це – саме та причина, чому так важливо мати відкритий діалог із Росією з цього питання", - зазначив він.

"Це, справді, мої амбіції: переконати Росію, що політика відкритих дверей не спрямована проти Росії. Ми маємо забезпечити атмосферу безпеки в Європі, у якій політика відкритих дверей може продовжуватися одночасно для того, щоб переконати, що це не спрямовано проти Росії", - заявив генсек НАТО.

"Це – виклик. Це – важко. Але якби життя було б легким, політики були б не потрібні", - зазначив Расмуссен.

Він наголосив, що не вірить, "що розширення НАТО і ЄС створює якісь проблеми для Росії в сфері безпеки, навпаки – стабільніша Європа робить свій внесок у безпеку Росії".

"НАТО продовжуватиме свою політику відкритих дверей не через якийсь намір оточити Росію, але поважаючи територіальну цілісність і право кожної суверенної держави вирішувати свою політику безпеки", - сказав він.

Водночас, НАТО має визнати, що "у Росії є інтерес у сфері безпеки, який ми повинні зрозуміти і взяти до уваги", зазначив Расмуссен.

"Росія повинна усвідомити, що НАТО стоїть тут не тому, що ми вважаємо, що Росія є ворогом. Ні. А тому, що союзники розділяють спільні цінності й культуру співпраці, і не повинно бути жодного сумніву в тому, що в цього союзу безпека кожного нашого члена залишається пріоритетом номер один", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...