Кремль хоче розірвати Україну на три частини?

Неділя, 20 вересня 2009, 11:39

Стратегічною метою Росії є встановлення "протекторату" над Україною.

Про це заявили у статті для "Дзеркала тижня" екс-секретар Ради національної безпеки і оборони Володимир Горбулін та доктор політичних наук Олександр Литвиненко.

На думку експертів, нові плани щодо України були озвучені у серпневій заяві російського президента Дмитра Медведєва і у близькому за змістом розгорнутому виступі депутата Держдуми РФ Костянтина Затуліна у травні 2009 року.

"Мова йде фактично про ультиматум: збереження територіальної цілісності України зумовлено її переходом до "особливих стосунків" з РФ, а фактично - до російського протекторату над слабкою Україною", - зазначають Горбулін і Литвиненко.

При цьому, на думку фахівців, у Кремля поки відсутній докладний план досягнення цієї мети, і Росія готова діяти ситуативно.

"Не виключено, що встановлення протекторату може розглядатися лише як перехідний етап для подальшого територіального поділу України, ймовірно, на три частини", - припускають фахівці.

За словами Горбуліна і Литвиненка, йде мова про пряме включення Півдня та Сходу України до складу РФ, створення маріонеткового уряду на території Центральної України та відмежування від Західної як основного "порушника спокою".

Також вони вважають, що Україні слід скликати міжнародну конференцію для підготовки договору про гарантії безпеки.

"Слід ініціювати скликання міжнародної конференції для підготовки договору про гарантії безпеки України, який повинен замінити Будапештський меморандум грудня 1994", - переконані експерти.

На думку Горбуліна і Литвиненка, Україні варто залучити до проведення конференції не лише держави, які гарантували її безпеку за умовами Будапештського меморандуму 1994 року, але й інших ключових геополітичних гравців.

"Для участі в конференції варто запросити всі держави-гаранти, а саме - США, РФ, КНР, Францію, Великобританію, а також інші впливові країни, перш за все Німеччину", - зазначають фахівці.

Крім того, Горбулін і Литвиненко пропонують скликати міжнародний форум, який би розглянув можливість повної демілітаризації Чорного моря.

"Варто розглянути можливість оголошення Чорного моря демілітаризованої зоною, зібравши для цього відповідний міжнародний форум із запрошенням країн-учасниць Конвенції Монтрьо (договір 1936 року, яким суверенітет над чорноморськими протоками був переданий Туреччині) про статус чорноморських проток", - заявили вони.

"Скликанню такої конференції повинна передувати потужна пропагандистська кампанія", - зазначають експерти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування