Лавринович: невиплата зарплат депутатам кризу не вирішить

Понеділок, 21 вересня 2009, 14:18

Перший віце-спікер Олександр Лавринович вважає, що невиплата зарплат депутатам у дні блокування роботи Верховної Ради парламентську кризу не вирішить.

Таку думку він висловив в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ", коментуючи розпорядження спікера Володимира Литвина залишати нардепів без зарплати в дні блокування трибуни Верховної Ради.

"Заробітну плату нардепам виплачує зовсім не один із депутатів, обраний головою Верховної Ради. До того ж, значну частину депутатів, мені здається, взагалі не дуже хвилює розмір зарплати. Тільки для деякого числа парламентарів це має якесь значення", - заявив Лавринович.

"Що стосується розпорядження Литвина – знаєте, тут є елементи виборчої кампанії, яка де-факто стартувала. Це рефлекторна реакція на настрої громадян, які, звісно ж, схвалюють таке рішення. Якби взагалі позбавили зарплати, та ще якісь репресивні заходи почали, це було б узагалі – клас!", - сказав він.

"Цей крок – це... реклама (Литвина). І на рішення внутрішньопарламентських криз вона взагалі не вплине", - вважає Лавринович.

На запитання, чому лідер його партії Віктор Янукович дозволяє собі пропускати засідання Верховної Ради, роз'їжджаючи по регіонах, Лавринович відповів:

"Вас не цікавлять, чому інші народні депутати, які заявили про свої президентські амбіції, узагалі забули дорогу в парламент. І чому багато депутатів узагалі не з'являються в будинку Верховної Ради. Притому, що Янукович відвідує у відповідальні дні Раду і виступає з парламентської трибуни".

На його думку, "бути присутнім на пленарному засіданні – так, це важливо, але це не може бути єдиним критерієм оцінки роботи депутата".

"Коли депутат відстоює свою позицію, перебуваючи в різних місцях України і за її межами (а інтереси громадян вирішуються не тільки в цьому приміщенні і не тільки в Києві) – це теж його робота. Я, звісно, не прихильник того, щоб люди просто ігнорували засідання. Але примітивна оцінка тільки по присутності на пленарних засіданнях – дуже неадекватна", - підкреслив він.

Коментуючи ідею віце-спікера Миколи Томенка (БЮТ) відправити депутатів в округи без збереження зарплати до закінчення виборчої кампанії, Лавринович сказав, що "пропонувати, щоб, поки обирається президент, не працювала вся система представницької влади – це, м'яко кажучи, дивно", але "в Україні немає нічого неможливого".

"У зв'язку з тим, що в нас дуже своєрідна зараз система парламентської роботи, абсолютно відкрито ігноруються вимоги права, - така постановка питання (про відпустки на період виборів), як не дивно, має право на обговорення", - визнав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...