Священики бояться, що їх змусять агітувати на виборах

Понеділок, 21 вересня 2009, 16:51

В Українській православній церкві Київського патріархату не виключають можливості використання церкви та її священнослужителів у президентській кампанії.

Про це сказав голова інформаційно-видавничого управління Київської патріархії єпископ Євстратій (Зоря) на прес-конференції в понеділок, повідомляє "Інтерфакс-Україна"

"Я не виключаю того, що можуть бути якісь спроби використати церкву, її священнослужителів, її авторитет на місцевому рівні з тим, щоб була підтримка того чи іншого кандидата у відповідних конфесіях. Але не думаю, що це буде мати якийсь систематичний характер", - сказав він.

При цьому єпископ висловив думку, що подібна агітація навряд чи зможе істотно вплинути на реальний результат президентської кампанії в Україні.

"Ми агітувати ні за кого не збираємося, ми не збираємося також оголошувати про те, чи підтримуватиме церква того чи іншого кандидата. Ми сподіваємося, що, незважаючи на всі труднощі, президентом України стане та людина, яку обере більшість українських громадян", - підкреслив представник УПЦ-КП.

Разом з тим він не виключив, що в конфесіях УПЦ (у канонічному єднанні з Московським патріархатом) можуть виникнути спроби агітації за того чи іншого кандидата - так, як це було під час минулої президентської кампанії.

На переконання представника УПЦ-КП, в Україні така агітація церков не має великої підтримки серед населення, тому подібні спроби використання церкви в політичних цілях будуть приречені на провал.

"Ті, хто бажає підтримувати проросійські політичні сили, будуть їх підтримувати і надалі, незважаючи на агітацію і візит патріарха Кирила. Ті, які налаштовані протилежно, будуть дотримуватися своїх думок. Але якщо все це підігрівати, то можна провести аналогію з кавою, коли дві ложки цукру в каві добре, а вісім - це вже не те", - сказав єпископ Євстратій.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...