Росія не дасть Україні купувати туркменський газ?

Вівторок, 22 вересня 2009, 09:31

Поновлення прямих постачань туркменського газу в Україну може не відбутися.

Президент Туркменії Гурбангули Бердимухамедов повідомив, що Ашгабат готовий почати переговори з "Газпромом" про поновлення закупівель, пише "Комерсант-Україна".

"Росія є для нас давнім стратегічним партнером. Ми й надалі будемо зміцнювати і розвивати нашу співпрацю", - заявив президент Туркменії.

Аналітики упевнені, що Москва згодна купувати туркменський газ навіть на невигідних умовах, аби не допустити підключення Ашгабата до проекту Nabucco.

У "Газпромі" підтвердили, що контакти на рівні експертів тривають.

Прес-секретар прем'єр-міністра РФ Дмитро Пєсков і офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов не змогли уточнити дату поновлення закупівель туркменського газу і нові умови.

Але офіційна заява керівництва Туркменії означає усунення всіх технічних перешкод для поновлення закупівель Росією туркменського газу, які перервалися після вибуху на САЦ-4.

За інформацією газети, принципове рішення про відновлення закупівель газу було прийнято на нещодавній зустрічі президентів Туркменії та Росії в Туркменбаші.

"Активні рухи з боку Туркменії та спроби диверсифікувати маршрути експорту газу, у тому числі в європейському напрямку, не залишилися непоміченими", - пояснив причини цього рішення співрозмовник газети в МЗС РФ.

Більше того, як повідомило джерело в "Туркменгазі", пропозиція про поновлення постачань надійшла з Москви після візиту в Ашгабат президента України Віктора Ющенка тиждень тому, коли він хотів домовиться про поновлення прямих закупівель туркменського газу для України.

Член комітету Верховної Ради України з ПЕК Сергій Тулуб вважає: "Схоже, Віктор Ющенко допоміг Росії та Туркменії домовитися у даному питанні. Це означає, що Туркменія не розглядала нас як серйозного партнера".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування