За вересень Нацбанк продав більше мільярда доларів

Вівторок, 22 вересня 2009, 22:02

Сукупні інтервенції Нацбанку з початку вересня перевищили $1,15 мільярда.

Про це повідомив голова Ради НБУ Петро Порошенко на конференції, організованій інвестиційною компанією "Конкорд Капітал" у вівторок.

За його словами, з цієї суми $450 млн були продані на аукціонах.

Голова Ради Нацбанку зазначив, що поточний розмір золотовалютних резервів країни все ще перевищує $28 млрд (на початок вересня - $28,9 млрд) не дивлячись на продаж істотних обсягів валюти.

У серпні інтервенції НБУ на підтримку гривні склали $0,87 млрд., у липні - $1,12 млрд. і в червні - $0,69 млрд.

За його словами, економічні підстави для високої волатильності курсу гривні відсутні: цінова ситуація з основних продуктів українського експорту дозволяє прогнозувати за підсумками 2009 року позитивне значення сальдо платіжного балансу країни.

Порошенко підкреслив, що український експорт зростає в результаті збільшення зовнішнього попиту на сільськогосподарську та металургійну продукцію.

Крім того він зазначив, що тиск на курс гривні з боку зовнішніх боргів істотно знизився.

Голова Ради НБУ нагадав, що суверенні і квазісуверенні борги України своєчасно погашаються: на середу заплановано погашення зовнішніх зобов'язань державним Укрексімбанком, який має у своєму розпорядженні коштами для розрахунків.

"У нас залишається, фактично, єдина велика виплата - це борг Нафтогазу. Урядом та компанією застосовуються відповідні заходи для забезпечення його реструктуризації", - додав Порошенко.

У той же час він визнав, що істотний вплив на курсову динаміку має жорсткість монетарної політики Нацбанку.

"З першого вересня Нацбанк проводить набагато більш жорстку монетарну політику. Ми майже не випускали гроші в обіг: жоден банк не був рефінансований, не були монетизовані цінні папери уряду", - сказав він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...