У Тимошенко кажуть, що низка банків може збанкротувати

Середа, 23 вересня 2009, 17:43

В.о. міністра фінансів Ігор Уманський заявив, що є ризик банкрутства низки комерційних банків.

Так він прокоментував зміст доповіді СОТ, де йдеться про можливі ризики дефолту банківської системи України.

"Я б не говорив, що є загроза банкрутства системи – є ризик банкрутства ряду банків. Через кризу, а це певне очищення організму, пройдуть не всі банки, але система (банківська) пройде", - заявив Уманський.

При цьому він визнав, що ситуація в банківській системі України достатньо складна.

"На жаль, зараз Шаповалов на лікарняному, Стельмаха немає... Загалом непроста ситуація як на ринку (фінансовому), так і в самому Нацбанку", - сказав в.о. міністра.

Він підкреслив, що зараз робота НБУ розглядається більше в політичній площині, ніж у фінансовій. "Це стабільності ринку не додає", - зазначив Уманський.

Разом із тим він наголосив, що в умовах кризи ризик дефолту може з`явитися в банківській системі будь-якої країни.

"Є криза – є ризик. Наше завдання і Нацбанку його мінімізувати", - сказав Уманський.

Раніше Financial Times з посиланням на доповідь Світової організації торгівлі (СОТ) написала, що загроза дефолтів банків у Казахстані і Україні створює ризик на світових фінансових ринках, а також у глобальній системі торгового кредитування.

Фахівці СОТ повідомляють, що брак ліквідності спостерігається зараз у Східній Європі, Африці, Центральній Америці, а також у ряді країн Центральної і Південно-Східної Азії.

При цьому "особливу тривогу викликає ситуація в Казахстані і Україні, де зберігаються високі ризики і загроза системного дефолту банківського сектору, що матиме негативні наслідки для всієї світової торгівлі", наголошується в документі.

Значне подорожчання (на 5%) ставок за торговими кредитами, що відбулося внаслідок кризи, привело до різкого падіння обсягів світової торгівлі.

У цих умовах, констатують експерти СОТ, "світова торгівля виявилася однією з головних жертв нинішніх економічних потрясінь".

З іншого боку, за оцінками фахівців цієї міжнародної організації, ситуація з торговими кредитами покращалася в країнах БРІК - Бразилії, Росії, Китаї і Індії. Хоча і в цих країнах дрібні банки все ще зазнають певних труднощів із готівкою.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування