Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НАТО обіцяє не приносити інтереси України в жертву Москві

Середа, 23 вересня 2009, 21:34

Поглиблення співпраці НАТО з Росією не відбуватиметься за рахунок інтересів України.

Про це заявив генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен під час зустрічі з президентом Віктором Ющенком у Нью-Йорку, повідомляє прес-служба глави держави.

Расмуссен зазначив, що питання розширення альянсу залишається базовим принципом цієї організації.

Він також підкреслив, що право вступу будь-якої держави до НАТО є її суверенним правом, на яке не має права впливати жодна сторона. "Жодна держава не має права вето на бажання іншої країни вступити до альянсу", - зауважив генсек.

У свою чергу Ющенко заявив, що Україну необхідно долучити до вироблення нових підходів у реформуванні архітектури європейської безпеки.

Також він наголосив на важливості в нинішніх умовах зберегти ключову роль НАТО в системі сучасної європейської безпеки.

У цьому зв’язку Ющенко заявив про необхідність відображення безпекових інтересів України в новій стратегічній концепції НАТО з урахуванням вже наданих гарантій щодо перспектив членства.

Крім того, сторонами було відзначено прогрес в імплементації Україною річних національних програм як практичного інструменту майбутнього членства в альянсі.

Президент наголосив, що Україна є єдиною державою - не членом НАТО, яка бере участь в усіх без винятку миротворчих операціях альянсу.

Ющенко запросив Расмуссена відвідати ближчим часом Україну з візитом.

Крім того, Ющенко провів зустріч із президентом Литви Далею Грібаускайте.

Він запросив литовського президента відвідати Україну з візитом цього року. Ющенко наголосив, що Україна зацікавлена у проведенні до кінця цього року засідання ради президентів двох країн. Президент Литви прийняла запрошення відвідати Україну.

Також, Ющенко запросив відвідати Україну президента Кіпру Дімітріса Хрістофіаса.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування