Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Донецьку зібралися змінювати історію

Четвер, 24 вересня 2009, 10:54

Донецька міськрада пропонує Міносвіти вже цього року виключити з завдань тестів "суперечливі історичні питання".

Депутатів, зокрема, не влаштовує однобічний виклад у підручниках історії подій "Помаранчевої революції" та історії Донецько-Криворіжської республіки в 1918-1919 роках, пише Комерсант-Україна.

Свою позицію депутати обґрунтували результатами аналізу підручників історії України для 5-11 класів, підготовленого управлінням освіти міськради "з залученням провідних вчителів історії шкіл міста".

Аналіз показав, що в підручнику з історії для 5-го класу при висвітленні подій "Помаранчевої революції" використані фотоматеріали з зображенням лише однієї сторони, що говорить про "однобічний виклад подій".

А в підручнику історії для 8-го класу Московське князівство "однозначно подається як агресор, а Литва – як жертва".

Особливе обурення викликало те, що в підручнику для 10-го класу "практично не розкрито питання створення і діяльності Донецько-Криворіжської республіки в 1918-1919 роках".

Депутати міськради доручили міському управлінню з освіти внести зміни до викладання історії в школах міста.

Тепер вчителі історії в Донецьку зобов'язані не лише роз'яснювати "суперечливі історичні факти", але й проводити "уроки історичної правди", на яких вони мають пропонувати дітям інші, ніж у підручнику, версії подій в українській історії.

"Ми будемо захищати мозок учнів, щоб його не зіпсували неправдою, і спробуємо прищепити дітям критичне ставлення до історії", – заявив ініціатор звернення, секретар Донецької міськради Микола Левченко.

Один із авторів підручників, розкритикованих донецькими депутатами, завідувач кафедри новітньої історії України Запорізького національного університету, доктор історичних наук Федір Турченко назвав звернення міськради "великоросійським замовленням".

"Коли історією починають займатися політики, історія зникає. З тим же успіхом вони могли б порушити питання про зміну трактування закону Ома", - заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування