Ющенко і Тимошенко дали Росії залізти в українську кишеню - Яценюк

Четвер, 24 вересня 2009, 21:55

Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк вважає, що Україна повинна переглянути газові угоди з Росією.

Про це він заявив в інтерв’ю "РИА Новости", повідомляє прес-служба організації.

"Ми дозволили росіянам "залізти до нас у кишеню" і все звідти витягнути. От і вся формула. Зробили це особисто Юлія Володимирівна (Тимошенко) з Віктором Андрійовичем (Ющенко), на пару. Це їх особиста "заслуга", - підкреслив депутат.

Яценюк заявив, що коли розпочався газовий конфлікт – у січні 2006 року, він, будучи міністром економіки, виступив на захист чинних тоді домовленостей.

Ця угода, за словами політика, повинна була діяти до 2009 року включно.

"Але Віктор Андрійович разом з Юлією Володимирівною дають доручення їхати і розривати зв'язку "транзит" – "ціна на газ". Росіяни щастю своєму не повірили, вони подумали, що українці щось там спланували", - зазначив він.

"Що вийшло в результаті, коли уклали нову угоду? Платили по 50 доларів за тисячу кубометрів газу. Точніше, не платили, а забирали за транзит (26 млрд. куб. м). А після цього в кращому випадку 10 забираємо, майже втричі менше", - заявив депутат.

"Тепер, у 2009 році, базова ціна вийшла 450 доларів. Я можу з повною відповідальністю заявити, що це – найкращий контракт в історії російського Газпрому. Обсяг постачання – раз, базова ціна – два, штрафи – три", - сказав політик.

Відповідаючи на питання, чому Тимошенко пішла на це, Яценюк сказав: "Тому що вона не думає про те, що буде завтра. Вона діє за принципом "Про завтра будемо думати завтра".

Він підкреслив, що перегляд газових угод з Росією можливий тільки за формування нового спільного порядку денного відносин двох країн. Яценюк додав, що виступає за створення з Росією енергетичного консорціуму.

Крім того, політик заявив, що лідером у Східноєвропейському просторі буде та держава, яка першою запропонує нові міжнародні ініціативи.

Яценюк зазначив, що Україна є об'єктом чужої міжнародної політики, а не суб'єктом, який веде самостійну гру.

"І в Росії, і в Вашингтоні вважають, що Україна десь на середині шляху між Вашингтоном і Москвою. Нас постійно кудись втягують, нас постійно використовують. І ключова помилка України: ми нічого не пропонуємо, ми постійно в хвості", — сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування