Дії Румунії зменшують територію України

Субота, 26 вересня 2009, 10:28

Викиди значної кількості мулу й піску в Кілійський рукав Дунаю, які практикує Румунія в ході днопоглиблювальних робіт на своїй території, може зменшити територію України.

Такі викиди можуть змінити фарватер річки, по якому проходить україно-румунський кордон, пояснює газета "Дзеркало тижня".

Значна частина викидів мулу з румунського боку осідає за струменеспрямовуючою дамбою на мисі Ізмаїльський Чатал на румунському березі, утворюючи мілину в Кілійському рукаві Дунаю, яка поступово збільшується.

За даними газети, результати української космічної зйомки показують: якщо на початку 2003 року цієї мілини ще не було, то в березні 2006-го її площа складала вже 4,3 тисяч кв.м., а в серпні2008-го — майже 20 тисяч кв.м.

Подальше зростання мілини з румунського боку з високою вірогідністю призведе до зсуву фарватеру річки, по якому проходить державний кордон, в українську сторону, констатують джерела газети.

Такж видання наводить список вимог, які Україна висунула до Румунії відносно господарської діяльності останньої в дельті Дунаю.

Україна наполягає на тому, щоб Румунія очистила Кілійський рукав, по якому проходитьукраїно-румунський кордон, від усього обсягу ґрунту, скинутого в нього румунським земснарядом, і ліквідувала мілину, що утворилася внаслідок викидів.

При цьому українська сторона готова взяти участь в такому очищенні.

Крім того, Україна вимагає від Румунії запобігти збільшенню глибини Сулінського каналу більш ніж на 24 фути, рекомендованих Дунайською комісією і запобігти подальшим діям в Георгіївському рукаві, які викликають деградацію Кілійського рукава Дунаю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...