Черномирдін розповів, коли б Україна забула про газ

Неділя, 27 вересня 2009, 21:22

Екс-посол Росії в Україні Віктор Черномирдін вважає, що Росія не загрожує суверенітету України.

Про це він сказав в ефірі телеканалу ICTV, коментуючи ухвалення Держдумою РФ у першому читанні законопроекту, який передбачає можливість використання російської армії за межами федерації.

"Ніякої загрози для суверенітету України, тим більше від Росії...виключено", - заявив Черномирдін.

Відповідаючи на питання, на кого з кандидатів поставить Росія на майбутніх президентських виборах, екс-посол сказав: "Ми ставимо, і будемо ставити на того, кого оберуть. Ми ставимо на український народ і ми переконані, що український народ повинен розібратися".

Коментуючи звернення президента РФ Дмитра Медведєва до президента Віктора Ющенка, Черномирдін заявив: "Президент звернувся до президента, а не до українського народу. Російсько-українські відносини дуже важливі, в чомусь треба вгамувати свої амбіції".

"Є великий договір і в договорі все визначено, все прописано. Ну давайте будемо жити так, як ми домовлялися, і все відразу стане на свої місця", - вважає екс-посол.

Крім того, Черномирдін назвав "блефом" заяви про те, що Росія хоче "захопити" українську газотранспортну систему.

"Ніколи ми так питання не ставили. Ми навпаки говорили - давайте будемо разом, створимо російсько-українську організацію, потім підключатися європейці і нехай цей консорціум сам працює, сам заробляє, сам робить реконструкцію (ГТС)", - заявив він.

"Така можливість є. Україна б давно забула, що таке газ. І за обсягами, і за ціною. Нерозуміння цього питання просто дивує. Як можна це не зрозуміти?", - запитав екс-посол.

Він зазначив, що такий українсько-російський консорціум був створений, "хоча підписався під ним і Шредер (колишній канцлер Німеччини), і французи, і італійці", але він не працює.

"Я повинен сказати, не працює з вини України. Україна не виявляє ніякої ініціативи тут. Хоча, здавалося б, найбільше зацікавлена повинна бути Україна", - заявив Черномирдін.

"Що європейці зробили? Вони кажуть - ми готові, але ви спочатку виведіть з Нафтогазу газотранспортну систему. Я вважаю, тому що я один з тих людей, які створювали цю систему, ні в Росії, ні в Україні не можна цього робити", - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування