Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Проти зриву виборів є "важелі"

Понеділок, 28 вересня 2009, 14:13

У Центвиборчкомі вважають, що чинне законодавство здатне протистояти технологіям зі зриву президентських виборів.

Про це заявила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна на прес-конференції в понеділок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я впевнена, що ЦВК і виборче законодавство, належна правозастосовча практика здатні перешкодити будь-яким технологіям", - сказала вона.

"Думаю, якщо в Україні буде працювати закон, відповідальність за його дотримання чи невиконання, будь-які технології просто приречені на невдачу", - додала Усенко-Черная.

Водночас, вона висловила стурбованість спробами окремих політиків дискредитувати державний реєстр виборців.

"Не хотілося б думати, що заяви (про неготовність держреєстру до складання виборчих списків на президентських виборах) готували підґрунтя, щоб унеможливити застосування автоматизованої системи держреєстру для контролю за складанням списку виборців", - зазначила Усенко-Чорна.

"На сьогодні реєстр абсолютно захищає українське суспільство від того, щоб відбувалися кількісні маніпуляції з виборчим корпусом", - заявила вона.

Представник ЦВК також наголосила, що держреєстр "в уніфікованому режимі" унеможливлює кратне включення вулиць, будинків, а також квартир із декількома десятками виборців, які проживають у них.

"Тому не хотілося б сприймати критику на адресу держреєстру виборців як спробу повернення до того стану складання списків, коли тіньовим чином у неконтрольованому режимі здійснювалася робота з державному обліку громадян, які мають право голосу", - сказала Усенко-Чорна.

Вона в чергове розкритикувала нову норму законодавства про вибори президента, відповідно до якої прізвища виборців можуть бути внесені у виборчі списки безпосередньо в день голосування.

Вона повідомила, що Центвиборчком готує роз'яснення щодо однакового застосування цієї норми закону членами комісій.

Зокрема, на думку ЦВК, до списку виборців у день голосування не можуть бути внесені ті виборці, які не мають постійної прописки для голосування на даній ділянці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування