У Раді готують покарання винним за "муки" Колеснікова

Вівторок, 29 вересня 2009, 09:33

Затримання Бориса Колеснікова у квітні 2005 року було здійснено "з цинічним ігноруванням чинного законодавства".

Про це йдеться у звіті тимчасової слідчої комісії ВР із питань розслідування обставин затримання Колеснікова 6 квітня 2005 року – на той момент голови Донецької облради (зараз він – заступник голови фракції Партії регіонів), пише "Комерсант-Україна".

У звіті, підписаному депутатом ПР Миколою Джигою й оприлюдненому на сайті ВР, мовиться, що з моменту затримання Колеснікова "серія грубих порушень правових норм, конституційних прав і свобод людини набрала загрозливі оберти".

Процедура затримання була проведена "з цинічним ігноруванням чинного законодавства", а в протоколі не зазначені його підстави й мотиви, говориться в звіті.

"Тут стають очевидними конкретні спроби організаторів цієї брудної акції приховати недостатність доказів провини Колеснікова шляхом штучного створення суспільного резонансу навколо його затримання", - стверджується в документі.

У "суспільному резонансі", судячи з усього, були зацікавлені "вищі керівники" ГПУ і МВС (у 2005 році ці відомства очолювали Святослав Піскун і Юрій Луценко відповідно), які чинили тиск на слідство.

"Тиск чинився протягом усього періоду розгляду справи, а невиконання протиправних наказів керівництва каралося", - йдеться у звіті.

Зараз ТСК продовжує працювати над тим, щоб у визначений законодавством термін (рік з моменту створення комісії) вказати на осіб, які повинні відповісти за "безпрецедентні за масштабами порушення чинного законодавства".

У тексті проекту постанови про результати заслуховування звіту ТСК, зареєстрованому Джигою в п'ятницю, йдеться, що "матеріали про виявлені комісією правопорушення... з метою притягнення винних до передбаченої законом відповідальності" необхідно направити в Генеральну прокуратуру.

Однак член комісії Святослав Олійник (БЮТ) сказав виданню, що оприлюднений звіт на засіданні ТСК не розглядався і "за нього ніхто не голосував".

Олійник припустив, що ініціатива представити звіт викликана бажанням Джиги "якось реабілітувати ТСК" після заяв про те, що всі документи щодо резиденції "Межигір’я", які нібито доводять право власності лідера ПР Віктора Януковича на дачу на території резиденції, вилучені за поданням Джиги в зв'язку зі "справою Колеснікова".

Як відомо, 6 квітня 2005 року Колесніков був викликаний на допит у ГПУ у справі "Про сепаратизм і зазіхання на державну цілісність України" і взятий там під варту за обвинуваченням у вимаганні майна з погрозою вбивства. У відношенні нього порушили кримінальну справу за фактом вимагання акцій ВАТ ТЦ "Білий лебідь".

8 квітня Печерський райсуд Києва ухвалив заарештувати Колеснікова. 2 вересня 2005 року він був звільнений. 5 березня 2009 року – створена ТСК у ВР.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування