Москаль оголосив війну ісламістам-"хізбам"

Вівторок, 29 вересня 2009, 14:35

Начальник кримської міліції Геннадій Москаль збирає документи для заборони в Україні ісламістського руху "Хізб ут-Тахрір" ("Ісламська партія визволення").

За даними республіканського комітету у справах релігій при Раді міністрів Криму, в автономії налічується 700-800 прихильників цієї "партії", повідомляє Радіо "Свобода".

Водночас, Москаль каже, що під впливом "хізбів" уже перебуває до 30 тисяч кримських мусульман. За його словами, із забороною "Хізб ут-Тахрір" держава запізнилася.

Нещодавно Москаль повідомив, що 10 вересня в одному із сіл Кіровського району Криму під час релігійної вечері іфтар на честь священного місяця Рамадан сталася сутичка між місцевими мусульманами-прихильниками "традиційного" ісламу та активістами "Хізб ут-Тахрір", які, начебто, захопили сільську мечеть.

У результаті кривавої бійки 8 її учасників отримали поранення. За словами Москаля, таких випадків у Криму насправді багато.

Москаль заявив, що не хоче "жити в ісламській державі Халіфат, створення якої ініціює організація, що заборонена не тільки на Заході, але й в мусульманських країнах", і вже розпочав збір документів для заборони в Україні руху "Хізб ут-Тахрір".

У мусульманській громаді Криму немає єдності щодо згаданого інциденту та ініціативи Москаля.

Один із лідерів Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що будь-яка "партія чи релігійна організація, у програмі якої є екстремістські ідеї, має бути заборонена".

Водночас, представник кримської гілки "Хізб ут-Тахрір" Абдуселям Селяметов сказав, що інцидент в Кіровському районі був "провокаційним нападом бандитів на віруючих мусульман", і цих нападників "міліція покриває".

Селяметов стверджує, що кримські "хізби" займають ненасильницьку позицію, пропагують норми ісламської моралі і критикують такі вади сучасного суспільства, як алкоголізм, наркоманія, проституція і здирництво.

У республіканському комітеті у справах релігій при кримському уряді закликають не перебільшувати радикалізм та екстремізм "Хізб ут-Тахрір".

Там вважають, що заборона цієї організації не примусить її прихильників згорнути свою діяльність, але може лише додати їм популярності.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...