Литвин не готовий запустити Раду-3

Середа, 30 вересня 2009, 10:06

Голова Верховної ради Володимир Литвин відкинув можливість розблокування роботи парламенту шляхом запуску системи "Рада-3".

Ця система виключає можливість голосування одним депутатом на декількох пультах одночасно, пише газета Комерсант-Україна.

"Експерименти засвідчили, що достатньо до пульта піднести мобільний телефон – і запропоноване нововведення втрачає всякий сенс", – заявив Литвин журналістам під час робочої поїздки до Хмельницького.

В Інституті проблем математичних машин і систем НАН України, що займався розробкою і модернізацією системи "Рада-3", із критикою Литвина не згодні.

"Ніякий телефон на систему не впливає! Вона в робочому стані. Технічних причин, через які її не можна використовувати, немає", – сказав директор інституту Анатолій Морозов.

Тим часом у регламентному комітеті Ради повідомили, що однією з причин відмови від використання модернізованої системи "Рада-3" є побоювання за здоров'я парламентаріїв.

"Ми до кінця не з'ясували, як діє магнітне поле від упровадження такої системи, якого в сесійному залі і так вистачає від мобільних телефонів, теле- і радіокомунікацій, електропроводки", – заявив перший замглавы комітету бютівець Сергій Сас.

На його думку, щоб почати експлуатацію системи "Рада-3", розпорядження спікера недостатньо. "Для цього необхідно внести зміни в регламент парламенту", – уточнив депутат.

Система "Рада-3" була модернізована влітку 2008 року з ініціативи тодішнього спікера Арсенія Яценюка. На кожному пульті була встановлена сенсорна кнопка, яку депутату необхідно натискати при голосуванні.

Критика Литвина пролунала після того, як Яценюк запропонував йому підписати розпорядження про введення в експлуатацію модернізованої системи "Рада-3" і тим самим розблокувати роботу парламенту.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування