Українців закликають до "війни" за свої інтереси у СОТ

Середа, 30 вересня 2009, 11:26

Міністерство економіки закликає українські компанії використовувати судові механізми СОТ для захисту своїх інтересів у країнах-членах організації.

Про це заявив заступник міністра економіки Валерій П’ятницький у ході круглого столу "Торгівельна політика України: від вступу в СОТ до створення зони вільної торгівлі з ЄС", пише "Комерсант-Україна".

Учасники погодилися з твердженням заступника голови комітету Верховної Ради з питань промисловості й регуляторної політики і підприємництва Ксенії Ляпіної ("НУ-НС") про те, що 1,5 роки членства України у Світовій організації торгівлі недостатньо для аналізу його наслідків.

Однією з причин відсутності помітних змін стало невміння українського бізнесу захищати свої права на зовнішніх ринках, використовуючи механізми СОТ, упевнена партнер юрфірми "Василь Кисіль і партнери" Тетяна Сліпачук.

За її словами, їхня фірма готує перший позов української компанії щодо дискримінації на ринках країн-членів СОТ.

Подробиці справи до її спрямування в судові інстанції СОТ не розголошуються.

"Треба першими почати судову війну, захищаючи інтереси нашого бізнесу", - заявив П’ятницький.

"Як українським бізнесменам навчитися використовувати судові механізми СОТ, якщо не на досвіді реальних процесів?", - додає він.

Але для вдалого захисту інтересів українського бізнесу необхідно, щоб норми СОТ навчилися використовувати не тільки бізнесмени, але й дипломати, зазначив старший партнер юрфірми "Волков, Козяков і партнери" Сергій Козяков.

Як позитивний приклад він навів скасування антидемпінгових розслідувань у відношенні української металопродукції з боку ЄС та Індії.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування