Формальних підстав для оскарження результатів виборів немає?

Субота, 10 жовтня 2009, 09:27

Формальних правових підстав для можливого оскарження результатів виборів немає.

Про це заявив в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" керівник ЦВК Володимир Шаповал.

"Формальних правових підстав для можливого оскарження результатів виборів немає. Але в нас чимало маніпуляторів, здатних підштовхнути топ-політиків до ухвалення екстравагантних адміністративних та судових рішень", — заявив голова ЦВК.

При цьому він не виключає, що кандидати на пост президента України, які потерпіли поразку на виборах, все ж таки спробують реалізувати сценарій судового скасування результатів волевиявлення.

"У когось з’являється бажання оскаржити результати виборів, попри відсутність діючих законодавчих процедур. Чи ризикне цей таємничий хтось звернутися у Верховний суд? Хай вибачить мені Василь Васильович Онопенко, але виключати таке не можна", — заявив керівник ЦВК.

За словами Шаповала, якщо претензія переможеного виллється в результативне судове рішення, це стане катастрофою.

"Якщо одну зі сторін позбавлять перемоги з допомогою суду, реакція цієї сторони напевно виявиться емоційною, різкою й жорсткою. Що загрожує непередбачуваними наслідками для держави. Радив би замислитися над цим тим, хто всерйоз виношує такі плани", — заявив Шаповал.

Шаповал запевняє, що будь-яке рішення КСУ щодо конституційності норм закону про вибори президента України не здатне зірвати виборчу кампанію.

"Хоч би яким воно (рішення КСУ), зрештою, виявилося, воно не здатне ні зірвати кампанію, ні перенести її. У гіршому разі, йдеться про коригування виборчих термінів", — упевнений Шаповал.

При цьому він визнає недосконалість діючого закону про вибори президента України.

"Я не хотів би випереджати рішення Конституційного суду, тим більше що вже відкрито провадження з відповідної справи. У законі, на жаль, є відверті юридичні дурниці", — заявив керівник ЦВК.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування