Тимошенко чекають непрості переговори з МВФ?

Понеділок, 12 жовтня 2009, 11:20

У Києві з 12 по 24 жовтня з візитом перебуватиме місія Міжнародного валютного фонду на чолі з Джейлой Пазарбазіолу.

За повідомленням прес-служби Міністерства фінансів України, на запланованих у рамках візиту зустрічах обговорюватимуть питання економічної і фінансової ситуації в Україні.

Експерти МФВ оцінять виконання показників критеріїв ефективності програми "Стенд-бай", згідно з Меморандумом про економічну і фінансову політику від 23 липня цього року, підписаному між Україною і МВФ.

Незалежні економісти очікують найскладніших переговорів місії з українським урядом, передає "Німецька хвиля".

Так, директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський вважає, що головною проблемою переговорів буде складна економічна ситуація в державі та "фактичне нефункціонування української держави".

Експерт зазначив, що МВФ звик мати справу з консолідованою позицією, а в Україні зіткнувся з паралічем парламенту та протиріччями в підходах щодо боротьби з кризою між урядом та президентською стороною.

На думку Бураковського, позитивом є домовленість з кредиторами "Нафтогазу України" про реструктуризацію частини його боргів та початок реструктуризації державою проблемних банків.

Але водночас банківська система України постала перед новим викликом – проблемою повернення ризикованих кредитів.

А ухвалення парламентом закону про підвищення соціальних стандартів в умовах кризи ставить під сумнів бюджетну та макроекономічну стабільність, каже експерт.

Як відомо, МВФ у листопаді 2008 року схвалив для України дворічну програму на загальну суму 16,4 млрд. дол. і надав перший транш кредиту в 4,5 млрд. дол.

12 травня в Україну надійшли 2,8 млрд. дол. другого траншу кредиту МВФ. 1,5 млрд. дол. із них направлена безпосередньо до держбюджету для фінансування зовнішніх боргових зобов`язань уряду.

Третій транш склав 3,3 млрд. дол. замість запланованих 3,2 млрд. дол.

Четвертий транш в обсязі 3,8 млрд. дол. МВФ планував надати Україні до кінця цього року. Перешкодами його наданню можуть стати порушення Києвом своїх зобов'язань, серед яких – підвищення з 1 вересня ціни на газ для населення на 20%.

УНІАН,

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News