Рахункова палата чекає від Тимошенко вибачень за "дискредитацію"

Понеділок, 12 жовтня 2009, 13:18

Рахункова палата вимагає від прем’єра Юлії Тимошенко вибачень та спростування недостовірної інформації, яка дискредитує цей орган.

У разі відмови або неотримання відповіді у 10-денний термін будуть вжиті передбачені законом заходи для захисту ділової та професійної репутації цього органу.

Про це йдеться у постанові Колегії Рахункової палати від 8 жовтня про оцінку висловлювань прем'єра щодо професійної діяльності Рахункової палати, розміщеній на сайті відомства.

Колегія зазначає, що відповідно до Конституції, закону "Про Рахункову палату" та Бюджетного кодексу, Рахункова палата підготувала висновок про виконання держбюджету за І півріччя 2009 року і направила його уряду, Верховній Раді, міністерствам і відомствам. Висновок також було оприлюднено головою Рахункової палати Валентином Симоненком на засіданні парламенту 7 жовтня.

В ньому, зокрема, йшлося, що уряд не зможе виконати бюджет на 2009 рік.

У відповідь на це у ЗМІ була поширена інформація, у якій Тимошенко "безпідставно звинуватила Рахункову палату у виконанні "політичного замовлення", зазначає Колегія.

"Поширена негативна та недостовірна інформація завдала істотної шкоди законним інтересам, діловій та професійній репутації Рахункової палати, оскільки ставить під сумнів дотримання нею головних принципів діяльності, передбачених ст. 3 закону "Про Рахункову палату", - сказано в постанові.

На думку Рахункової палати, таким чином намагаються "створити хибне публічне уявлення громадськості у нібито упередженому, замовному та незаконному характері діяльності конституційного незалежного органу фінансового контролю при виконанні своїх функцій".

"Поширена інформація суттєво перешкоджає адекватному та реалістичному сприйняттю суспільством та суб'єктами виконання закону "Про державний бюджет України на 2009 рік" незалежної оцінки його виконання. Внаслідок цього зростає ризик невжиття своєчасних та дієвих заходів для врегулювання проблем виконання державного бюджету поточного року з боку підпорядкованих уряду органів виконавчої влади", - додає вона.

Колегія наголошує, що ті звинувачення "дискредитують діяльність Рахункової палати, паплюжать її загальновизнану ділову та професійну репутацію не тільки в Україні, але і на міжнародному рівні як активного учасника міжнародних організацій вищих органів фінансового контролю світу та Європи (INTOSAI, EUROSAI) і як зовнішнього аудитора ОБСЄ".

Вона розцінює такий крок Тимошенко як "упереджене і свідоме обмеження та перешкоджання діяльності державного органу фінансового контролю та спробу усунення його із системи державного управління в умовах погіршення економічної ситуації в країні".

Відтак колегія Рахункової палати доручила голові органу направити прем’єру дану постанову з пропозицією невідкладно вибачитися та спростувати поширену інформацію.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування