Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Венеціанській комісії не сподобалось, як депутати хочуть обирати президента

Понеділок, 12 жовтня 2009, 17:44

Венеціанська комісія рекомендує Україні змінювати закони про вибори не пізніше, ніж за півроку до виборчого процесу.

Про це заявила на брифінгу заступник глави секретаріату президента Марина Ставнійчук, повідомляє прес-служба президента.

За її словами, Венеціанська комісія констатувала, що в Україні продовжується законотворча практика вдосконалення виборчого законодавства за дуже короткий термін до безпосереднього початку кампанії.

"Україні, як і іншим державам, наполегливо рекомендується вносити зміни та доповнення раніше ніж за півроку до початку виборчого процесу", - сказала Ставнійчук.

За її словами, занепокоєння комісії викликали зокрема "невмотивовані обмеження" права бути кандидатом; положення, що накладають обмеження на ЗМІ; "непрозорий та несправедливий" механізм призначення членів виборчкомів.

"Потенційно нечіткими та неефективними виглядають для комісії положення, що стосуються фінансування виборчої кампанії, серйозне занепокоєння викликає не включення до закону інституту незалежних внутрішніх спостерігачів", - сказала Ставнійчук.

Комісія рекомендує Україні переглянути положення щодо порядку та підстав оскарження і розгляду виборчих спорів, порядку встановлення результатів голосування на дільницях та виборів в цілому.

"У підсумковому висновку спільних рекомендацій Венеціанської комісії "За демократію через право" і Бюро демократичних ініціатив ОБСЄ йдеться про те, що закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента України є кроком назад у розвитку національного виборчого законодавства", - наголосила Ставнійчук.

Водночас вона зауважила, що комісія в принципі поділяє позицію щодо скорочення виборчого процесу та оптимізації процедур, позитивно оцінює усунення з виборчого законодавства інституту збору підписів при реєстрації кандидатів тощо.

Зауваження Венеціанської комісії передано до КС, який розглядає подння президента про неконституційність окремих положень закону про вибори президента

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування