США не відмовились від ідеї представництва в Криму

Вівторок, 13 жовтня 2009, 16:21

Сполучені Штати Америки не відмовилися від відкриття дипломатичного представництва у Криму.

Про це кримським журналістам заявив тимчасовий повірений у справах США в Україні Джеймс Петтіт, який зараз очолює американське посольство тут, передає Радіо "Свобода".

За його словами, це представництво буде повноцінним Генеральним консульством США – першим в Україні поза межами Києва.

Рішення про відкриття Генконсульства США у Сімферополі було ухвалене у грудні минулого року керівниками зовнішньополітичних відомств України та США. Але спершу Вашингтон вів мову про відкриття там "посту інформаційної присутності".

Петтіт каже, що це було помилкою і тепер американська сторона хоче відкрити повноцінне генеральне консульство, яке, крім іншого, видаватиме й американські візи.

Втім, в інтерв’ю журналістам газети "Пєрвая кримская" він заявив, що американська сторона ніколи не називала певної дати, а говорила лише про наміри.

За словами Петтіта, тут багато факторів, зокрема і бюджетний, готовність кримської влади співпрацювати, бажання сімферопольський властей допомогти з пошуком приміщення.

У лютому Верховна Рада Криму офіційно висловилася проти відкриття в автономії дипломатичного представництва США.

На пропозицію лідера "Російської громади Криму", першого заступника голови кримського парламенту Сергія Цекова, депутати ухвалили заклик до президента, уряду і Верховної Ради України утриматися від рішення про відкриття американської дипустанови в Сімферополі.

За їхніми словами, у Криму такі наміри розцінюють "як провокаційні, спрямовані на підрив політичної стабільності в АРК і в Україні, на подальше погіршення стратегічно дуже важливих українсько-російських відносин".

Петтіт висловив здивування і нерозуміння того, чому кримський парламент ухвалив таке "вороже, антиамериканське" рішення.

Американський дипломат зазначив, що "холодна війна" давно вже закінчилася, а з Росією у США встановлені партнерські стосунки.

Він зазначив, що важливо, щоб в американцях у Криму "не бачили ворогів", щоб тут їх приймали привітно, тож у посольстві "над цим працюватимуть".

Петтіт також на підставі своїх зустрічей стверджує, що значна частина населення Криму хотіла б, щоб тут усе ж було консульство США. Але, за словами дипломата, американська сторона не поспішає, сподіваючись, що "обстановка стане більш гостинною".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...