Ющенко бореться в судах відводами, та поки - безуспішно

Середа, 14 жовтня 2009, 11:25

Представник президента в суді заявив відвід двом із трьох суддів Окружного адмінсуду Києва, який розглядає справу про незаконність 16 кадрових указів президента.

У секретаріаті президента вважають, що судді не можуть об'єктивно розглядати справу, оскільки раніше вже скасовували укази глави держави, пише "Комерсант-Україна".

Колегія суддів Окружного адміністративного суду Києва у вівторок, 13 жовтня, розглядала позов Кабінету міністрів до президента Віктора Ющенка про незаконність указів, якими він без узгодження з урядом призначив голів Київської та Кіровоградської облдержадміністрацій, а також 14 голів райдержадміністрацій.

"У мене відвід головуючому", - оголосив на засіданні заступник начальника відділу секретаріату президента з представництва інтересів глави держави в судах Олександр Білоус.

Своє клопотання він пояснив тим, що раніше головуючий на суді Володимир Кочан виніс "неправосудну ухвалу", якою була призупинена дія оскаржуваних указів президента.

Білоус також повідомив, що в зв'язку з цим СП звернувся до Вищої ради юстиції (ВРЮ) з пропозицією звільнити суддю Кочана. З аналогічною пропозицією виступив і член ВРЮ, заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони Степан Гавриш.

За словами Білоуса, зараз ВРЮ проводить відповідну перевірку. "У зв'язку з цим головуючий не може бути неупередженим", - заявив представник президента.

Кочан, у свою чергу, заявив: "А Келеберді (один із членів колегії суддів Володимир Келеберда) ви довіряєте? Щоб потім питань не виникало". На що Білоус відповів: "Можуть і виникнути".

Однак судді вирішили відмовити в задоволенні заяви про відвід головуючого Кочана.

Після цього Білоус заявив відвід Келеберді. Він нагадав, що минулої осені той призупинив дію указу президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. За це у відношенні судді було порушено справу й генпрокурор уніс у ВРЮ подання про звільнення Келеберди "за порушення присяги".

Крім того, представник президента підкреслив, що Келеберда зараз судиться з Ющенком, відстоюючи своє право працювати в ОАС Києва. "У зв'язку з цим у судді може виникнути упереджене ставлення до президента", - сказав Білоус.

На питання Кочана, чи є у провадженні судді Келеберди інші справи, у яких стороною є президент, Білоус відповів: "Так, і ми весь час заявляємо йому відводи. Але голова суду (Олег Бачун) чомусь усе одно продовжує розподіляти справи на нього – чи то автоматично, чи то свідомо".

Однак і в цьому випадку в задоволенні клопотання про відвід судді було відмовлено.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...