Україна і США таки обговорюють радари. Росія стурбована

Четвер, 15 жовтня 2009, 17:28

Україна і США проводять переговори щодо використання Вашингтоном українських радіолокаційних станцій.

Про це повідомив посол України в США Олег Шамшур у четвер на брифінгу.

"Це питання в стані робочого обговорення, воно поки в достатньо початковій фазі", - сказав Шамшур.

Аналізуючи останні події в інформаційному просторі навколо заяви заступника міністра оборони США щодо можливого розміщення елементом ПРО на території України, посол зазначив, що мова, швидше за все, йшла саме про використання українських РЛС, а також про спільне науково-технічне співробітництво.

"Це і можливість наших флагманів аерокосмічної індустрії утримуватися не тільки на плаву, але і розвиватися, і це підтримували, до речі, усі президенти і всі прем'єри України, що були, у тому числі мова йде і про питання використання наших РЛС, що існують на території України, і від використання яких, як ви всі знаєте, відмовилася Росія", - сказав Шамшур.

У той же час у Москві висловлюють заклопотаність із приводу контактів США по ПРО з країнами, що не входять до Північноатлантичного Альянсу.

"Сказати, що інформація, що надходить з приводу деяких контактів, м'яко кажучи, вселяє надію, було би перебільшенням. Ми відчув заклопотаність", - сказав заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков на брифінгу в четвер.

"У ситуації, коли значні питання стратегічної стабільності повинні розглядатися по-партнерськи, загалом, така заклопотаность небажана, тому ми б закликали всіх учасників цих переговорів максимально відповідально підходити до своїх відповідних контактів і, тим більше, до своїх публічних заяв на цей рахунок", - сказав він.

"Американська адміністрація в руслі обговорення переглянутих планів по ПРО проводить контакти зі своїми партнерами, причому не тільки в колі натовських країн. Ми уважно відслідковуємо ту інформацію, що до нас надходить по ходу цих контактів", - сказав Рябков.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування