Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вакарчук: Ніхто нікого не буде карати за російську мову

П'ятниця, 16 жовтня 2009, 10:53

Рішення Міносвіти про використання в школах лише української мови в робочий час носить рекомендаційний характер.

Про це заявив міністр освіти і науки Іван Вакарчук в інтерв'ю Комерсант-Україна, коментуючи критику цього рішення.

"Ця постанова носить рекомендаційний характер, і якщо ви прочитаєте її уважно, то побачите, що вона захищає права національних меншин. Ніхто не має наміру нікого карати за невиконання цієї постанови. Її було ухвалено, щоб нарешті врегулювати відносини в школі", - сказав він.

"Фактично, це ще одна можливість для батьків і дітей", - додав Вакарчук.

Міністр вважає проблему української мови надуманою.

"Деякі люди замість того, щоб допомогти дітям оволодіти українською мовою, просто нагнітають обстановку... Вам не здається дивним, що всі діти спокійно вчаться і лише деякі дорослі болісно реагують? До мене просто не було міністра, який би затвердив необхідність вивчення української мови. Напевно, тому що боялися", - сказав він.

На запитання, "боялися чого", Вакарчук відповів:

"Ось такої "скандальності" і того, що ви будете ставити питання в такій площині. Можливо, це якийсь метафізичний страх, оскільки за результатами соціологічних досліджень проблема мови в Україні стоїть на 17-му місці серед інших проблем нашої країни, і хвилює вона лише 3% населення!"

Коментуючи виклад історії у шкільних підручниках, Вакарчук зазначив, що "у підручнику мають бути представлені всі факти, які мали місце".

"І такою є сьогодні обговорювана програма. У реформ завжди є прихильники і супротивники. Усі, хто зараз виступає проти, раніше були присутні і мовчали або просто ухилилися від обговорення. Наш принцип - державно-громадське управління. А якщо простіше: кожен може брати участь в обговоренні і впливати на ухвалення рішень", - сказав він.

На питання, чи готовий він до відставки з посади міністра, адже у Верховній Раді зареєстровано відповідну постанову, Вакарчук відповів:

"Мені шкода витрачати час на свій захист - він занадто цінний. Проголосують депутати - я спокійно заберу свої книги з цього кабінету і піду на кафедру теоретичної фізики Львівського національного університету читати лекції і писати формули".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...