Академія для міністрів і депутатів тринькає мільйони з бюджету?

П'ятниця, 16 жовтня 2009, 12:20

Рахункова палата заявляє про неефективне використання бюджетних коштів Національною академією державного управління при президенті.

Про це сказано у заяві Рахункової палати "Національна академія державного управління перетворилася на звичайну лавку з видачі непотрібних дипломів".

Як показали результати перевірки Рахункової палати, академія, "яка дає путівку в життя нинішнім і майбутнім міністрам, депутатам, мерам, головам райдержадміністрацій поступово перетворюється... на звичайний комерційний (недешевий) освітній заклад з розгалуженою мережею".

"До 60% вступників 2009 року – особи, здатні сплатити значні кошти за отримання диплому академії", - стверджує Рахункова палата.

Водночас, за даними установи, частина слухачів, що навчаються за державним замовленням, відраховуються через неуспішність, а частина з них не повертається на державну службу.

"На навчання 82 таких осіб у 2007-2009 роках неефективно використано 5,5 млн. грн. бюджетних коштів", - йдеться у заяві.

У Рахунковій палаті стверджують, що така ж ситуація і з підготовкою наукових кадрів, "з яких до 60% закінчують аспірантуру та докторантуру без захисту дисертації, а на державну службу повертається близько 35% випускників, внаслідок чого на навчання 146 аспірантів і докторантів неефективно використано 7,5 млн. гривень".

"Правове поле, в якому працює академія, розмите. Фінансування здійснюють декілька головних розпорядників бюджетних коштів, що не виконують належним чином своїх функцій, організація внутрішнього контролю є недосконалою. Зокрема, 30% професорсько-викладацького складу має статус держслужбовця", - йдеться у заяві.

Крім того, за даними Рахункової палати, з боку головного розпорядника коштів – Держуправління справами та керівника академії Канівської – "заплановано з порушеннями 15,1 млн. грн., використано всупереч чинному законодавству та незаконно 12,0 млн. грн., неефективно – 14,1 млн. гривень".

"З порушенням законодавства у сфері державних закупівель у 2007-2008 роках проведено торгів та використано коштів державного бюджету в сумі 6,3 млн. гривень", - заявляють в установі.

На думку представників Рахункової палати, академія не виконує покладеної на неї функції, використовуючи неефективно та з порушенням значні суми бюджетних коштів, не готуючи відповідним чином державних службовців.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:45
оновлюєтьсяРакетний удар: в країні оголошена масштабна повітряна тривога
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
Усі новини...