Військові стверджують, що радар у Севастополі надійний

П'ятниця, 16 жовтня 2009, 20:25

У Києві не здивовані гострою реакцією Москви "на контакти" з США в питанні можливого використання радара у Севастополі.

Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заявив високопоставлений представник українських військових кіл.

"Мабуть, Москва поспішила денонсувати договір з Україною про СПРН від 1997 року. Цілком очевидно, що це поспішне рішення було прийняте під тиском не технічних, а політичних чинників", - зазначив він.

"Зрозуміло, що розглядаючи Україну як союзника, РФ могла б "зняти з порядку денного" частину тих проблем, з якими вона зіткнулася сьогодні до завершення держвипробувань своєї станції нової серії "Воронеж-ДМ" в Армавірі", - сказав співрозмовник.

Він додав, що "за деякими даними, терміни переведення об'єкта на бойове чергування перенесені".

"Технічний стан РЛС "Дніпро" у Севастополі...забезпечує застосування її за призначенням з високим ступенем надійності, що гарантує виконання функцій з контролю космічного простору", - зазначило джерело.

"Приміром, РЛС відстежувала пуски ізраїльських ракет "Єрихон", - заявив експерт.

При цьому співрозмовник також нагадав, що американські фахівці ознайомилися з можливостями севастопольського вузла під час його відвідин у серпні-вересні минулого року.

"Наскільки їм (США) цікава РЛС, яка покриває на 80% територію Іраку? Також сьогодні, станція може гарантовано відстежувати пуски балістичних ракет здійснені - з певним азимутом - з території Ірану в напрямку Ізраїлю і Європи", - уточнив він.

Разом з тим, зазначив високопоставлений військовий, в Україні також розпочаті роботи зі створення нового комплексу СПРН з круговим оглядом на базі цифрових антенних решіток.

"Якщо такий об'єкт буде введений в дію в Севастополі на заміну діючого в найближчі роки, однозначно, він буде цікавий і США, і Європі, і РФ", - додав він.

Раніше російський вископоставленний військово-дипломатичний представник заявив про сумнівну доцільність включення українських СПРН у глобальну ПРО, а також "жалюгідний" технічний стан Севастопольської РЛС, який став, за його словами, причиною відмови РФ від спільного з Україною використання станції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування