Деяких кандидатів вже заборонили згадувати в пресі

Понеділок, 19 жовтня 2009, 15:14

Комітет виборців висловлює занепокоєння щодо демократичності виборчого процесу в Україні.

Про це йдеться в заяві організації.

КВУ констатує відсутність політичної волі у більшості учасників президентських перегонів на проведення демократичних, прозорих та чесних виборів з дотриманням українського законодавства, міжнародних стандартів та морально-етичних норм під час ведення кампанії.

Станом на 19 жовтня залишилися актуальними всі попередні загрози проведенню чесних і демократичних виборів: не внесено змін до Закону про вибори Президента України, не прийнято Закон про державний бюджет України на 2010 рік, не припинено повноваження члена Центральної виборчої комісії, який досяг пенсійного віку.

Також КВУ нагадує, що законодавство про вибори отримало вкрай негативну оцінку Європейської Комісії.

Також занепокоєння в КВУ викликають процеси, які можна охарактеризувати як повернення цензури в загальнонаціональні та регіональні ЗМІ.

"КВУ вже неодноразово висловлювався щодо засилля в ЗМІ "замовних" матеріалів". Однак останнім часом почалися з‘являтися ознаки прямої цензури", - йдеться в заяві.

За неофіційною інформацією від журналістів в деяких редакціях існують "фільтри на згадування окремих прізвищ, редактори та топ-менеджери ЗМІ беруть участь у спеціальних нарадах у виборчих штабах".

Незважачи на вимогу ЦВК зняти рекламу кандидатів, за невеликим винятком, вона скрізь залишилася, зазначають у КВУ.

19 жовтня Центральна виборча комісія затвердить межі виборчих округів по виборах Президента України. Протягом жовтня обласні ради надали в Центральну виборчу комісію свої рекомендації щодо меж виборчих округів.

"Однак, за оцінками КВУ обласні ради підійшли до цієї процедури формально, без врахування негативного досвіду попередніх виборчих кампаній. За пропозиціями обласних рад округи матимуть непропорційну кількість виборчих дільниць, а відстань від дільничних комісій до окружної в багатьох випадках перевищує 100 кілометрів, що значно ускладнить комунікацію між ДВК і ОВК в день голосування", - зазначається у заяві.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News