Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк уже стомився, а Януковичу з Тимошенко треба перелаштуватися?

Понеділок, 19 жовтня 2009, 16:09

Політолог Вадим Карасьов вважає, що тільки Віктор Янукович поки гарантував собі вихід у другий тур виборів президента.

Таку думку він висловив у понеділок на прес-конференції в Києві .

"Януковичу не потрібно забезпечувати собі місце в другому турі. Він уже сьогодні може працювати в режимі 2 туру. У нього немає конкурентів, що дихають йому в спину", - сказав Карасьов, підкресливши, що, таким чином, лідерові Партії регіонів варто проводити кампанію не ідеологічно, а перевести її в практичне русло.

Що ж стосується позицій Тимошенко як кандидата в президенти, то політолог не бачить стовідсоткової гарантії її виходу в другий тур, тому що "різниця між рейтингами Януковича і Тимошенко істотна".

"Поки що не вирішено остаточно питання, хто вийде в другий тур від "постпомаранчевих". У Тимошенко для цього немає стовідсоткових гарантій", - підкреслив Карасьов.

При цьому він додав: "Тимошенко варто відійти від рейтингу прем'єра, необхідно проводити президентську кампанію не стільки як прем'єрові, скільки як політичному лідерові. Тимошенко потрібно забезпечити місце в другому турі".

За словами політолога, "реально кампанія почнеться, коли Тимошенко визначиться, буде вона себе позиціонувати як прем'єр або як опозиціонер".

У цілому, кажучи про юридичний старт президентської виборчої кампанії, Карасьов підкреслив, що це буде "додатковим часом, овертаймом" для кандидатів, оскільки фактично виборча кампанія проходить уже давно.

"Перевагу мають ті, у кого є вже забиті голи, є додаткові гравці, у кого запас ідей і хитромудрих комбінацій". "Хто може зробити сюрприз, так це діючий президент України Віктор Ющенко", - сказав політолог, нагадавши, що Ющенко фактично не починав ще кампанію.

"У тих, хто вже трохи видихся, є проблеми, як закінчити гру в умовах знемоги", - підкреслив директор Інституту глобальних стратегій.

Так, за його словами, лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк "певною мірою програв як серйозний претендент на президентську посаду, але виграв на майбутнє".

Карасьов вважає, що de-facto Яценюк змінив концепцію кампанії на мілітарну спрямованість і, таким чином, його "електоральна база почала формуватися у формі архіпелагу". "Якби в нього була більш чітка світоглядна позиція, у нього було б більше шансів".

Говорячи про президентську кампанію Сергія Тігіпка, політолог відзначив, що ця кампанія "націлена не стільки на перемогу, скільки на те, щоб повернутися у велику політику".

Карасьов з 2007 року близький до секретаріату президента Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування